Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η Εφημερίδα των αΣΥΝΤΑΚΤΩΝ στο club των ΚουΚουΕδολόγων!

Τα μάθατε; Η δημοσιογραφία μας, πήρε το Νόμπελ παραπληροφόρησης! Ω ναι, μη σας ακούγεται παράξενο... αφού έχει βαλθεί η μία πηγή "ενημέρωσης" μετά την άλλη, ποια θα καταφέρει να διαδώσει το πιο ανακριβές δημοσίευμα... αναμενόμενο ήταν.

Αυτή τη φορά το νήμα έκοψε η διαδικτυακή σελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών. Ας δούμε πως μας αυτοσυστήνεται η δημοσιογραφική ομάδα:
1. Συγκροτήθηκε από πρώην εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» – δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς – μετά την κρίση και την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας.

2. Μια πραγματικά ανεξάρτητη εφημερίδα, χωρίς εξαρτήσεις από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα.
3. Το εγχείρημα αυτό γίνεται σε μια εποχή όπου μεγάλη μερίδα των πολιτών θεωρεί ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης είναι αναξιόπιστα, λόγω της ταύτισης τους με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους και με κάθε μορφή εξουσίας.
4. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι η πρώτη πραγματικά ανεξάρτητη καθημερινή εφημερίδα και δείχνει το δρόμο για τη χειραφέτηση του κλάδου από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που οδήγησαν και αυτόν στην κρίση και την ανυποληψία.
5. Αυστηρή, σκληρή, αλλά έντιμη, κριτική προς κάθε κατεύθυνση, προς την εκάστοτε εξουσία, αλλά και προς τους εκάστοτε διεκδικητές της.

Κάπου εδώ έχω την αίσθηση ότι πρέπει να σταματήσω την αναφορά στις συστάσεις... παραγνωριστήκαμε θαρρώ. Έρχομαι στο επίμαχο ανακριβές και εκ του προχείρου άρθρο με τίτλο "Ονόματα-έκπληξη εκτός Κ.Ε.". Οι χαρακτηρισμοί μου, είναι επιεικέστατοι αν αναλογιστείτε, ότι θα μπορούσα να πω, πως ενδέχεται να είναι και σκοπούμενη διασπορά ψευδών ειδήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται ως ποινικές ευθύνες.


Το άρθρο είναι ένα ρεπορτάζ(!!!), που αναφέρεται εν ολίγοις, σε παρασκηνιακού τύπου μεθοδεύσεις με αποτέλεσμα να αποκλειστούν ονόματα έκπληξη στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ... βέβαια είχε απαγορευθεί η είσοδος του εν λόγω δημοσιογράφου και ως εκ τούτου είναι το μόνο σίγουρο αποκλεισμένο όνομα, που δεν αποτέλεσε την έκπληξη!


Τέλειο έγκλημα όμως δεν υπάρχει... ας δούμε:
Α.
Αναφέρει: "Θα μπορούσε να καταγραφεί ως το πλέον σύντομο στην ιστορία του ΚΚΕ συνέδριο. Επί της ουσίας οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου διήρκεσαν δύο ημέρες."
Απάντηση: "Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται με βάση το χρονοδιάγραμμα"... το χρονοδιάγραμμα ήταν γνωστό πριν από το Συνέδριο και προφανώς ο συντάκτης του άρθρου αγνοεί ότι το συνέδριο δεν γίνεται μόνο για να εκλεγεί νέος Γ.Γ., αλλά κυρίως για καθοριστεί η στρατηγική του κόμματος απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις. Μέρος της στρατηγικής είναι η εκλογή Κεντρικής Επιτροπής. Προέχει της Κεντρικής Επιτροπής ο καθορισμός των Θέσεων με βάση τις προτάσεις που ετέθησαν στον προσυνεδριακό διάλογο.

Β.

Αναφέρει: "Συνολικά πήραν τον λόγο 77 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής"
Απάντηση: Προφανώς ο συντάκτης έχει βαθειά άγνοια των εσωκομματικών διαδικασιών του ΚΚΕ. Δεν μίλησαν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά ΣΥΝΕΔΡΟΙ. Άλλο μέλη Κεντρικής Επιτροπής, άλλο σύνεδροι.

Γ.

Αναφέρει: "Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής υποστήριζαν ότι «τόσο σύντομο συνέδριο, με υποτονικές διαδικασίες, με ομιλίες χωρίς νεύρο και επάρκεια επιχειρημάτων δεν έχουμε θυμηθεί», εκφράζοντας ουσιαστικά και τη γνώμη τους για το χαμηλό επίπεδο του συνεδρίου. Ομως, πίσω από τα «τεχνικά» χαρακτηριστικά υποκρύπτεται, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, η υποστελέχωσή του, η αδυναμία του να δώσει όραμα σε μέλη και στελέχη, αλλά κυρίως το αίσθημα «κόπωσης» που καταγράφεται στο στελεχικό δυναμικό. Επιπλέον στοιχείο που προκαλεί συζητήσεις είναι η μείωση του αριθμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής (63 από 77), η οποία εκλαμβάνεται ως πρόθεση της νέας ηγεσίας να ελέγξει απόλυτα το κόμμα, να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνείας της γραμμής, και να ελεγχθεί η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος."
Απάντηση: Παρότι ο αρθρογράφος δεν έχει παραστεί στο συνέδριο λόγω ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ του, εμφαίνεται να έχει πληροφόρηση από όλα τα πηγαδάκια συζητήσεων που του έδιναν και εικόνα αποσύνθεσης στο ΚΚΕ!!! Αν και η εφημερίδα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη, αιτία επαναλαμβανόμενης δημοσίευσης ανακριβών ειδήσεων, έρχεται με αυτό το άρθρο να παρουσιάσει ότι κάλυψε δημοσιογραφικά τα Συνέδριο!!! Τουλάχιστον ας ξεκαθαρίσει αν ήταν μέλη, σύνεδροι, στελέχη, φίλοι, ή προσκεκλημένοι. Εκ του προχείρου και σε αυτό;

Δ.
Αναφέρει: "Ανάμεσα στα στελέχη που δεν εξελέγησαν στη νέα Κεντρική Επιτροπή υπάρχουν και ονόματα-εκπλήξεις, με πρώτο εκείνο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Σπ. Χαλβατζή. Πληροφορίες λένε ότι δεν εξέφρασε την πρόθεση να είναι εκ νέου υποψήφιος, όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση αρκετοί υποστηρίζουν ότι το να μην ψηφίσει τον οικονομικό απολογισμό του κόμματος τον έθετε αυτομάτως εκτός."
Απάντηση: Αν δεν κάνουμε λάθος, όλοι αυτοί που δεν ψήφισαν ποτέ ΚΚΕ, αλλά ασκούσαν νυχθημερόν κριτική για την εκ βάθρων αλλαγή της Κεντρικής Επιτροπής, έρχονται σήμερα να ζητήσουν το λόγο γιατί ανανεώθηκαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής; Τί δημοσιογραφική λογική είναι αυτή που κρίνει τους όρους της ανανέωσης; Αν δεν αποφασίζουν οι σύνεδροι που μετέχουν στις διαδικασίες, ποιοι θα αποφασίσουν τελικά; στα άλλα κόμματα ποιοι αποφασίζουν; οι δημοσιογράφοι; ή θα πρέπει οι σύνεδροι να απολογηθούν, γιατί ανανέωσαν την Κεντρική Επιτροπή; Επίσης το ενδεχόμενο κάποιο από τα "ονόματα έκπληξη" να έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και να επιθυμούσε να αποσυρθεί από την διαδικασία, αυτό σημαίνει ότι αποκλείστηκε; Δεν θα αναφερθώ σε περαιτέρω λεπτομέρειες, γιατί σέβομαι τον άνθρωπο και το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει... εύχομαι ολόψυχα να το ξεπεράσει και να βγει νικητής.

Ε.
Αναφέρει: "Εκ των νέων οι Π. Αλέπης, Θ. Τζίμας, Θ. Χιώνης πρόσκεινται στην Αλέκα Παπαρήγα, ο Γ. Γκιόκας στην ομάδα Γόντικα, η διευθύντρια της «Σύγχρονης Εποχής» Καίτη Φιδάκη στην ομάδα της πρώην γραμματέως και ο βουλευτής Ν. Καραθανασόπουλος χαίρει εκτίμησης και των δύο πλευρών."
Απάντηση: Μέχρι χθες τα αντιΚΚΕ Μ.Μ.Ε. ανέφεραν ότι ο κ. Γόντικας ήταν στην υποτιθέμενη ομάδα της κ. Αλέκας Παπαρήγα και πιθανός "εκλεκτός" αντικαταστάτης της!!! Ξαφνικά σήμερα μαθαίνουμε ότι δεν ήταν μαζί, αλλά δύο χωριστές ομάδες!!! Μιλάμε ότι τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας υποκλίνονται στον δημοσιογράφο για την εφευρετικότητά του!!! Αν υπήρχαν όλες αυτές οι παρασκηνιακές δολοπλοκίες και ομάδες και δυσαρέσκειες, θα αποφάσιζαν σε ένα συνέδριο ΟΜΟΦΩΝΑ; Εδώ δεν μιλάμε απλά ότι παρουσιάζεται το άσπρο, μαύρο. Εδώ κατασκευάζονται σενάρια που δεν έχουν κανένα απολύτως πραγματικό έρεισμα!!! Δείτε μερικές από τις τοποθετήσεις στο Συνέδριο (1, 2)... όποιος διαθέτει στοιχειώδη αντίληψη θα βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Όποιος θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις και να προβοκάρει δεν χρειάζεται καν να παρακολουθήσει τις τοποθετήσεις στο Συνέδριο...

ΣΤ.
Αναφέρει: "Την ίδια τύχη είχαν... Τ. Τσιόγκας...".
Απάντηση: Λίγη αξιοπρέπεια δεν έχει ο αρθρογράφος; Δεν του αρκούσαν τα όσα ανυπόστατα έγραψε για τον κ. Χαλβαντζή; Εκ του προχείρου να σκυλεύει και όνομα ανθρώπου που δεν είναι στη ζωή; Αυτή είναι η υπεύθυνη δημοσιογραφική έρευνα; Αυτό πληρεί τις προϋποθέσεις της έντιμης και αδέκαστης δημοσιογραφίας, που επικαλούνται ως ομάδα; Ερασιτέχνης ή εγκάθετος είναι τελικά; Τί αθλιότητα είναι αυτή; Να αναφέρει νεκρό προ 3ετίας; ΕΛΕΟΣ... είχε την ίδια τύχη με τον κ. Χαλβαντζή, ο αείμνηστος Τ. Τσιόγκας; τέτοιο δημοσιογραφικό οχετό για ποιο λόγο; για να λοιδορήσει  και να απαξιώσει στα μάτια των αναγνωστών, το ΚΚΕ; Από εσάς εκπαιδεύτηκε ο πιτσιρίκος;(δείτε εδώ) Από το να διαφέρω ιδεολογικοπολιτικά έως το να διαδίδω ανακριβείς ειδήσεις με σαφή στόχο να δημιουργήσω αρνητικές εντυπώσεις υπάρχει απόσταση αιώνων.
εικόνες από το red attack
Άθλιο και αναξιοπρεπές δημοσιογραφικό κατασκεύασμα, που για μια "έντιμη" εφημερίδα, όπως αυτοαποκαλείται, προϋποθέτει την άμεση αποπομπή του δημοσιογράφου και την έγγραφη συγνώμη, τόσο προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ όσο κυρίως προς την οικογένεια του νεκρού, την μνήμη του οποίου σκύλευσε προσπαθώντας να τον εμπλέξει σε ανύπαρκτες παρασκηνιακές διαδικασίες...

Αλλά τί λέω ο αφελής; Δεν είναι ούτε η πρώτη και προφανώς ούτε η τελευταία φορά που επιλέγει η εφημερίδα αυτή (και οι όμοιες της), το βούρκο και την ψευτιά. Ένα μικρό δείγμα ακολουθεί:

ΥΓ: Κάνε την καρδιά πέτρα πιτσιρίκο... κάτι θα φανταστείς για να τους ξεπεράσεις!!!

Γράφει ο Κάντζος Αριστείδης

Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

3 σχόλια:

  1. Και γιατί αποκλείστηκε παρακαλώ ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος από το συνέδριο; πόσο δημοκρατικό είναι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το διαβάσατε το κείμενο; δεν αντιληφθήκατε ότι το κείμενο έχει και link που παραπέμπουν σε αντίστοιχα συμβάντα στο παρελθόν;
      Η συγκεκριμένη συντακτική ομάδα κατ'εξακολούθηση διαδίδει ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με το ρεπορτάζ επικαιρότητας του ΚΚΕ...
      μέχρι και οι αναγνώστες της, το έχουν επισημάνει ότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να μπαίνει σε αυτή την διαδικασία μόνο κ μόνο επειδή έχει εμπάθεια προς το ΚΚΕ...
      μιλάμε για ευφάνταστα ρεπορτάζ που δεν ερείδονται σε πραγματικά γεγονότα... αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια...
      για διαβάστε άλλο ένα περιστατικό:
      «Μήπως είναι ο Παπούλιας εδώ;». Ηταν η πρώτη κουβέντα, που είπε ο Χαρίλαος Φλωράκης στους δημοσιογράφους, προχτές το πρωί, όταν προσερχόταν για να ψηφίσει και οι τελευταίοι τον περικύκλωσαν, ζητώντας του μια δήλωση. Και καθώς η απάντηση ήταν «όχι», ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ συνέχισε: «Είπα, αν ήταν, να τον περιποιηθώ. Γράφει στην "Ελευθεροτυπία" τη σημερινή ανακρίβειες, παλιανθρωπιές, ο κύριος Παπούλιας. Πράγματα που δεν είπα. Δε λέει ότι τα είπα, αλλά, όπως τα γράφει, φαίνεται ότι δήθεν τα είπα εγώ».
      Τι έγραφε ο Φ. Παπούλιας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»; Για τη δήθεν διαφορετική θέση του Χ. Φλωράκη, απ' αυτήν του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την πολιτική των συμμαχιών του Κόμματος και ιδιαίτερα των συνεργασιών στο χώρο των ριζοσπαστικών και αριστερών δυνάμεων.
      Ο Φ. Παπούλιας, όμως, δεν ήταν εκεί. Κι έτσι γλίτωσε την «περιποίηση» - προσωρινά τουλάχιστον.

      Διαγραφή
  2. Unknown:
    Εσύ γιατί νομίζεις ότι αποκλείστηκε; είναι δημοσιογράφος αυτός ή δημοσιοκάφρος; τα αποδεδειγμένα κατ' εξακολούθηση ψέματα πώς πρέπει ν' αντιμετωπίζονται; με παράσημα;
    Κανονικά η εφημερίδα των ασύντακτων θά πρεπε να του κλείσει η ίδια την πόρτα και να του πάρει την πένα.
    Ας πάει σε καμιά ελληνορθόδοξη φυλάδα Γ' κατηγορίας και να γράφει για τα καντήλια που κουνιούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)