Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

Μυστηριώδεις Θερμοί Περίοδοι στην Ανταρκτική

Μια νέα μελέτη για το κλίμα της Ανταρκτικής στο παρελθόν, αποκαλύπτει πως οι θερμοκρασίες κατά την διάρκεια των θερμών μεσοπαγετωνικών περιόδων μπορεί να ήταν υψηλότερες από αυτές που θεωρούσαμε μέχρι στιγμής. Οι τελευταίες αναλύσεις πυρήνων πάγου από την Ανταρκτική δείχνουν πως οι θερμοκρασίες ενδέχεται να ήταν έως και 6 βαθμούς Κελσίου ψηλότερες από ότι σήμερα.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα της περιόδους εκείνες της Ανταρκτικής με γρήγορες κλιματικές αλλαγές. Παλαιότερες αναλύσεις πυρήνων πάγου έχουν δείξει πως το κλίμα χαρακτηρίζεται από παγετωνικές περιόδους και θερμότερες μεσοπαγετωνικές περιόδους σε μιά περίοδο 100.000 περίπου ετών. Η νέα μελέτη δείχνει θερμοκρασιακές αιχμές κατά την διάρκεια κάποιων μεσοπαγετωνικών περιόδων κατά την διάρκεια των τελευταίων 340.000 ετών με τις αιχμές αυτές να συσχετίζονται άμεσα με αυξημένα ποσά αερίων που ευνοούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

"Δεν περιμέναμε να δούμε τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες και δεν γνωρίζουμε ακριβώς και πως προκλήθηκαν. Όμως οι θερμοκρασίες αυτές δείχνουν πως το κλίμα της Ανταρκτικής μπορεί να έχει υποστεί ραγδαίες αλλαγές κατά την διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα" είπε ο Louise Sime. 

Κατά την διάρκεια της τελευταίας θερμής περιόδου - περίπου 125.000 χρόνια πριν - η στάθμη της θάλασσας ήταν κατά 5 περίπου μέτρα ψηλότερα σε σχέση με σήμερα. "Εάν μπορέσουμε να βρούμε πόσο υψηλότερες ήταν οι θερμοκρασίες εκείνη την περίοδο στην Ανταρκτική και την Γροιλανδία σε σχέση με σήμερα, τότε θα μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για την άνοδο των θαλασσίων υδάτων σε περίπτωση τήξης των πάγων" είπε ο επιστήμονας και αναλυτής Eric Wolff.Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας