Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΑΙΤΗΣΗ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ KATAΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΚΟΥΤΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Βλέποντας την αδράνεια του ΔΣΑ αλλά και το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των συναδέλφων, αποφασίσαμε να συντάξουμε το κείμενο της αμέσως παρακάτω αίτησης-αναφοράς, πάνω στο οποίο  θα συλλέξουμε ηλεκτρονικά τα στοιχεία των συναδέλφων που εξέφρασαν όλες αυτές τις μέρες τη διαμαρτυρία και την απογοήτευσή τους για την έλλειψη δημόσιας τοποθέτησης και απερίφραστης καταδίκης ενός ακόμα περιστατικού αστυνομικής αυθαιρεσίας, η οποία αυτή τη φορά είχε θύμα μία συνάδελφό μας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. 


Έτσι νομίζουμε ότι θα υπάρξει μία δυνατότητα "θεσμικής" αλλά και "προσωπικής" συνάμα διαμαρτυρίας, ακριβώς όπως θα έπρεπε στην προκειμένη περίπτωση. 

Το μόνο που έχουν να κάνουν όσοι επιθυμούν να συνυπογράψουν την αίτηση, είναι να γράψουν τα στοιχεία τους στην παρακάτω φόρμα.


Η Συντακτική Ομάδα


σ.σ.: λόγω του ότι το Ιστολόγιο δεν απαρτίζεται αποκλειστικά από συναδέλφους που ανήκουν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για πρακτικούς λόγους, ορίσαμε ως υπεύθυνο επεξεργασίας των δεδομένων το μέλος της Συντακτικής Ομάδας Σ. Αδάμ (δείτε την ειδοποίηση νομικού περιεχομένου στο τέλος του παρόντος).



+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Προς  τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος


ΑΙΤΗΣΗ  - ΑΝΑΦΟΡΑ


Των κάτωθι υπογραφόμενων Δικηγόρων, μελών των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος 


ΘΕΜΑ :


ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ! ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Αθήνα 10.6.2013


Η συνάδελφος δικηγόρος Ηλέκτρα Κούτρα, μέλος του ΔΣΑ κατήγγειλε στις 5.6.2013 στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τα ακόλουθα:


«…Μόλις γύρισα από το Αστυνομικό Τμήμα (Πλατείας Δημοκρατίας στη Δωδεκανήσου) , μετά μια μαραθώνια νύχτα στη Θεσσαλονίκη. Υπέστην τη συντριπτικότερη εμπειρία ψυχικής βίας της ζωής μου, από αστυνομικά όργανα, τα οποία μήνυσα στη συνέχεια, για πληθώρα εγκλημάτων σε βάρος μου, μεταξύ των οποίων και κακουργήματος.


Πολύ περιληπτικά: Επισκεπτόμενη εντολέα μου διαφυλικό άτομο, που βρισκόταν "προσαχθείς στο κρατητήριο" για 3η φορά σε 4 μέρες (όπως πληθώρα διαφυλικών εντός των τελευταίων 5 ημερών, λόγω κάποιου είδους διαταγής "εκκαθάρισης" τους από συγκεκριμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη), παρεμποδίστηκα να τον δω, κι όταν, αφού κάλεσα, διαμαρτυρόμενη για τα προσκόμματα στην επικοινωνία κρατουμένου με το δικηγόρο του, το "100", κατάφερα να μπω, ο Αξ Υπ μ' έριξε κι εμένα στο κρατητήριο του ΑΤ και με κλείδωσε μέσα, όπου κρατούνταν ως επί το πλείστον προσαχθείσες ιερόδουλες, χωρίς να με ενημερώσει για τον λόγο της θέσης μου σε κράτηση.


Οι άλλοι αστυνομικοί που ήταν παρόντες συνέδραμαν ψυχικά τον δράστη, παρά τις διαμαρτυρίες μου ότι δεν πρέπει να δέχονται από συναδέλφους τουςσυμπεριφορές αντίθετες αν μη τι άλλο στον όρκο τους, εμπαίζοντάς με εν χορώ, καιλέγοντάς μου ότι "μόνη σου ήθελες να κλειδωθείς μέσα"...


Όταν ζήτησα να κάνω μήνυση, ο Αξ Υπ είπε ότι θα μου κάνει κι εκείνος μήνυση, κι όταν του είπα ότι δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει κι επιμένω να υποβάλω τη μήνυση, δεν δέχθηκε να την καταχωρήσει κι επέμεινε να φύγω. Ειδοποιήθηκε κατεπειγόντως η Εισαγγελέας μέσα στη νύχτα, η οποία έκρινε ότι δεν πρέπει να συλληφθεί ο δράστης, καθώς βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας…»


Κύριε Πρόεδρε,


Πρόκειται για ένα πρωτοφανές περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που αφορά δικηγόρο κατά την άσκηση τωνκαθηκόντων του.


Η αντίδραση του νομικού κόσμου πρέπει να είναι άμεση και  δυναμική. 


Η παράλειψη δημόσιας τοποθέτησης επί του θέματος τόσο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όσο και από τη Συντονιστική των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έρχεται σε πλήρη δυσαρμονία με τους θεσμικούς τους ρόλους, αλλά και με το περί δικαίου αίσθημα των λειτουργών μελών τους.


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ


Να διανεμηθεί ή παρούσα σε όλα τα μέλη του ΔΣ.


Να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ ως θέμα προ ημερησίας διάταξης.


Να ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ακαριαία αντίδραση από μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.


Να προβείτε σε ένα αυστηρό διάβημα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.


Να αποστείλετε επιστολές διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Να τεθεί το θέμα στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ των Προέδρων.


Με τιμή,



Οι κάτωθι υπογράφοντες δικηγόροι-μέλη

(εάν η φόρμα δεν εμφανίζεται σωστά ακολουθείστε αυτό το σύνδεσμο)


ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Με την υποβολή των ανωτέρω στοιχείων σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι όλα τα στοιχεία σας είναι αληθινά και συναινείτε:

- στην αναφορά των στοιχείων σας (εκτός τηλεφώνου και email) ως συνυπογράφοντες σε αίτηση - αναφορά με το ως άνω περιεχόμενο ενώπιον του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας καθώς και της Συντονιστικής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

- στη χρήση των δεδομένων προς το σκοπό της ταυτοποίησης καθώς και σε κάθε απολύτως απαραίτητη επικοινωνία σχετική με τον ως άνω σκοπό που θα γίνει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας.

Τα δεδομένα αυτά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΚΟΠΟ πλην του ανωτέρω αναφερόμενου.

Στα ως άνω δεδομένα δεν πρόκειται να έχει πρόσβαση κανένα τρίτο πρόσωπο.

Τα ως άνω δεδομένα θα διαγραφούν από το υπολογιστικό νέφος 5 ημέρες μετά την κατάθεση της ως άνω αίτησης.

Ο υπεύθυνος επεξεργασίας


Σπυρίδων Αδάμ





Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)