Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Οι αριθμοί της δυστυχίας... αποπληθωρισμός!

Περιχαρής η 3κομματική κυβέρνηση μας μιλάει ότι οι δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται καθημερινά και ότι αυτό είναι αισιόδοξο μήνυμα!
Μαζί με την κυβέρνηση και διάφοροι "οικονομολογούντες" οικονομολόγοι, που ως άλλοι Νοστράδαμοι της ελληνικής Κρίσης βλέπουν το φως στο τούνελ!

Όμως αυτό το φως που βλέπουν μήπως τελικά είναι το φως του τρένου που έρχεται καταπάνω μας;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Από το 1968 είχαμε να δούμε αρνητικό πληθωρισμό. Μετά από 45 συναπτά έτη καταγράφηκε αποπληθωρισμός 0,2% δηλ πτώση του γενικού επιπέδου τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες!!!
Μα θα μου πείτε αυτό είναι ευτυχές!!! Έτσι θα καταφέρνει ο λαός να έχει πρόσβαση με μικρότερο κόστος σε μία σειρά αγαθών-υπηρεσιών που μέχρι χθες θεωρούνταν ακριβά!!! Γιατί λοιπόν δεν χαίρεσαι;
Δεν χαίρομαι επειδή, ιστορικά, κάθε φορά που μία χώρα είχε αποπληθωρισμό, οι φτωχοί γίνονταν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Και εξηγούμαι:

1. Έχουμε μείωση του δείκτη "Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού & υπηρεσίες". Αυτό σημαίνει ότι μία σειρά από αγαθά όπως έπιπλα, χαλιά, στρώματα, λευκά είδη, οικιακές συσκευές & υπηρεσίες, έγιναν φθηνότερα. Ως αντιλαμβάνεστε δεν επωφελείται ο φτωχός, αφού δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του να ανανεώσει τον οικιακό εξοπλισμό του. Επωφελείται αμιγώς ο πλούσιος, για να προχωρήσει σε ανακαίνιση εκ βάθρων με μικρότερο κόστος.

2. Έχουμε μείωση του δείκτη "Υγεία". Αυτό σημαίνει ότι φάρμακα και ιατρικές - οδοντιατρικές - παραϊατρικές υπηρεσίες, έγιναν φθηνότερα. Επωφελήθηκε όμως ο φτωχός; Και εδώ η απάντηση είναι αρνητική. Και οι λόγοι είναι οι εξής:
  • Η πτώση των λιανικών τιμών των φαρμάκων συνοδεύτηκε από αύξηση της συμμετοχής στις συνταγές των ασφαλιστικών ταμείων. Τα λαϊκά στρώματα ουσιαστικά δεν επωφελήθηκαν, αφού αυτά κατ' εξοχήν συνταγογραφούν τα φάρμακά τους. Επωφελήθηκε ο πλούσιος που αγόραζε τα φάρμακα χωρίς συνταγή ασφαλιστικού ταμείου.
  • Η πτώση των τιμών στις ιατρικές - οδοντιατρικές -παραϊατρικές υπηρεσίες δεν ωφέλησε τον φτωχό αφού αυτός πάντα αποκτούσε πρόσβαση στο δημόσιο χώρο υγείας, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων του. Ελάχιστες φορές έχουν αποτανθεί οι φτωχοί στον ιδιωτικό χώρο υγείας και τούτου επειδή δεν σηκώνει η τσέπη τους το οικονομικό βάρος.
Ποιοι επωφελήθηκαν λοιπόν; Μα, φυσικά και πάλι οι πλούσιοι αφού απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στον ιδιωτικό χώρο της Υγείας.

3. Έχουμε μείωση του δείκτη "Μεταφορές". Εδώ, μειώθηκαν οι τιμές των αυτοκινήτων (προσφορές σε μεταχειρισμένα-καινούργια, κίνητρο απόσυρσης) και των καυσίμων (βενζίνης-πετρελαίου). Δεν μειώθηκε όμως το κόστος στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς όπως ταξί, τρένα, αεροπλάνα, ΚΤΕΛ, λεωφορεία, τα τέλη κυκλοφορίας και οι ειδικοί φόροι πολυτελείας. Τί σημαίνουν όλα αυτά; Αρχικά για να αγοράσει κάποιος νέο αυτοκίνητο, δεδομένου ότι έχει κλείσει η στρόφιγγα δανεισμού από τις τράπεζες, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Καλά-καλά δεν σκέφτονται τα μεσαία εισοδήματα να προβούν σε αγορά αυτοκίνητου θα το σκεφτεί ο φτωχός πολίτης; Τυχαία έχει πτώση άνω του 70% η αγορά των αυτοκινήτων; Ο μόνος λοιπόν που καταφέρνει να αγοράσει και μάλιστα φθηνότερα είναι ο πλούσιος! Η απαξίωση δε, του στόλου των μεταχειρισμένων οχημάτων, που εκποίησαν οι άνεργοι ζημίωσε περισσότερο τους φτωχούς. Αν δε, επιλέξει ο φτωχός να μετακινηθεί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ταξί, τρένα, αεροπλάνα, λεωφορεία, ΚΤΕΛ...) θα του κοστίζει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν!!! Στο σύνολο λοιπόν του κλάδου "Μεταφορές" επωφελήθηκαν πάλι οι πλούσιοι!

4. Έχουμε μείωση του δείκτη "Επικοινωνίες". Αυτό σημαίνει ότι μειώθηκαν οι τιμές των τηλεφωνικών υπηρεσιών. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο φτωχός αύξησε τις ώρες ομιλίας του; Έχει δηλαδή ως προτεραιότητα να μιλάει στο τηλέφωνο αντί να δαπανήσει χρήματα για πιο βασικά αγαθά-υπηρεσίες; Κατ' ουσία δεν επωφελήθηκε ο φτωχός. Παραγνωρίζουμε ότι έχουν αυξηθεί και τα ποσοστά των διακοπών παροχής τηλεφώνου και internet, και ότι έχουμε αθρόα στροφή προς την καρτοκινητή τηλεφωνία. Πάλι ωφελημένος είναι ο εύπορος, αφού θα κληθεί να πληρώσει λιγότερα για τον ίδιο χρόνο κατανάλωσης.

5. Έχουμε μείωση του δείκτη "Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες". Αυτό σημαίνει ότι μία σειρά από αγαθά-υπηρεσίες μείωσαν τις τιμές τους, όπως ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός, υπολογιστές, ηλεκτρονικές συσκευές, θέατρα, κινηματογράφοι, πολιτιστικοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και βιβλία. Και αυτός ο δείκτης δεν αποτελεί για τα φτωχά λαϊκά στρώματα προτεραιότητα. Δεν αποτελεί προτεραιότητα να αλλάξει κινητό τηλέφωνο, τηλεόραση, ηχοσύστημα κλπ. Ωφελημένες είναι οι εύπορες τσέπες που θα βγουν να διασκεδάσουν φθηνότερα και θα αγοράσουν τον νέο "i-Γιάννη"!

6. Έχουμε μείωση του δείκτη "Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια". Μειώθηκε το κόστος στα εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες  κυλικεία και ξενοδοχεία. Οι διακοπές αποτελούσαν είδος πολυτελείας για αρκετές οικογένειες στην Ελλάδα. Οι περισσότερες κατέφευγαν σε δανεισμό για να κάνουν διακοπές. Αντίστοιχα η κατανάλωση σε εστιατόρια, καφετέριες κλπ φούσκωνε τις πιστωτικές κάρτες στο παρελθόν. Σήμερα όλα αυτά έχουν κοπεί και ως εκ τούτου όσοι κινούνταν με την "άνεση των καρτών" έχουν ξεχάσει τί σημαίνει φαγητό σε ταβέρνα. Πάλι ο εύπορος επωφελήθηκε μιας και με λιγότερα χρήματα μπορεί να απολάβει περισσότερες υπηρεσίες - αγαθά από την ομάδα αυτή.

7. Έχουμε μείωση του δείκτη "Εκπαίδευση". Με άλλα λόγια έχουμε μείωση στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών. Πόσες φτωχές οικογένειες είχαν πρόσβαση στην ιδιωτική εκπαίδευση; Πόσοι είχαν την δυνατότητα να καταβάλλουν δίδακτρα για μεταπτυχιακό; Πόσοι είχαν πρόσβαση στα φροντιστήρια; Σήμερα με άνεργους γονείς ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ... και εδώ λοιπόν οι εύποροι ευνοούνται από τις μειώσεις τιμών.

ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ έχουμε ΑΥΞΗΣΗ των δεικτών σε:

1. "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά". Εδώ αυξήθηκαν οι τιμές στα νωπά φρούτα - λαχανικά - ψάρια - κρέατα, γαλακτοκομικά και αυγά. Μιλάμε ότι το "καλάθι της νοικοκυράς" πήρε φωτιά στα βασικά είδη διατροφής αν σκεφτούμε ότι έχουν υποστεί μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις όλοι, και ότι έχουμε μία στρατιά ανέργων με εισόδημα μηδενικό ή κάτω από το όριο της φτώχειας!!! Ο πόνος "γλυκαίνει" από την μείωση στις τιμές στα παγωτά, ζάχαρη, γλυκά, χυμούς και σοκολάτες. Όμως είναι προφανές ότι αυτά τα είδη έγιναν είδη πολυτελείας και δεν καταναλώνονται... 

2. "Αλκοολούχα ποτά και καπνός". Με την υπέρμετρη φορολόγηση των αλκοολούχων και του καπνού οδηγηθήκαμε στην κατακόρυφη πτώση κατανάλωσης τους. Οι τιμές των προϊόντων αυτών εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη αναλογικά με το μέσο εισόδημα των φτωχών.

3. "Ένδυση και υπόδηση". Σας ακούγεται παράξενο; Και όμως οι τιμές στα βασικά είδη ένδυσης και υπόδησης αυξήθηκαν. Ο δείκτης "Ένδυση και υπόδηση" αυξήθηκε κατά 2,1%!!! Οι φτωχοί αγοράζουν τα αγαθά αυτά ακριβότερα σε σχέση με το παρελθόν παρά τις διαρκείς εκπτώσεις!!! 

4. "Στέγαση". Η αύξηση των τιμών, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού αλλά και της συνολικής άμεσης-έμμεσης φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας αύξησε το κόστος κατά 8% σε σχέση με πέρσι!!! Παρά το γεγονός ότι έχουμε πλήθος αδιάθετων νεόδμητων και ξενοίκιαστων διαμερισμάτων ο δείκτης αυτός αποτέλεσε βόμβα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ο φτωχός πια βλέπει τη στέγαση ως είδος πολυτελείας!!! Δεν είναι τυχαίο ότι αυξήθηκαν τα ποσοστά των αστέγων...

Όπως αντιλαμβάνεστε ο αρνητικός πληθωρισμός ευνοεί ΜΟΝΟ όσους έχουν χρήματα να καταναλώσουν. Δεν έχουμε πτώση στις τιμές των βασικών ειδών, των ειδών πρώτης ανάγκης, τουλάχιστον σε επίπεδο ανάλογο με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αποτέλεσμά είναι ο φτωχός να γίνεται φτωχότερος και ο πλούσιος πλουσιότερος. Είναι τέτοιο το σπιράλ της ύφεσης που δημιουργεί, σε βαθμό που επιβραδύνει τις όποιες ελπίδες ανάκαμψης. Η ιστορική πείρα μας αποδεικνύει ότι ο αρνητικός πληθωρισμός είναι ένας ακόμα οικονομικός δείκτης για να αντιληφθούμε την αποστράγγιση των αδύναμων. Δεν αλλάζει τους συσχετισμούς στην κατανάλωση, και πλασματικά εμφαίνεται πως τα προϊόντα είναι φθηνότερα.

Εν κατακλείδι το παιχνίδι ανάμεσα στον πληθωρισμό και τον αποπληθωρισμό καταλήγει πάντα στην διεύρυνση της ψαλίδας ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους. Θα διαπιστώσετε για ακόμα μία φορά στο μέλλον, ότι δεν θα μειωθούν οι τιμές των βασικών αγαθών σε τέτοιο βαθμό, που να λέμε ότι περισσεύουν εισοδήματα για αποταμίευση και επένδυση από την φτωχότερη τάξη (δεν κάνω λόγο για κατανάλωση...).

Γράφει ο Κάντζος Αριστείδης (πηγή άντλησης πληροφοριών)

Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)