Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Βουλγαροποίηση της Ελλάδας;

Από το 2010 που ξεκίνησε η περιπέτεια της Χώρας μας, πολλές φορές ακούμε ότι η Ελλάδα θα γίνει Βουλγαρία, ότι το βιοτικό επίπεδο μας , θα πέσει στα δεδομένα της Γείτονος «Χώρας, ότι οι μισθοί θα φτάσουν το ίδιο επίπεδο κλπ. Ας δούμε λοιπόν με συντομία τι έγινε στην Βουλγαρία και πως εγώ ο ίδιος βίωσα τα δεδομένα όντας φοιτητής εκεί από τα τέλη του 1992 έως και το 2001.

Στην Βουλγαρία το 1990 λίγους μήνες από την πτώση του Σοσιαλιστικού κόσμου της και νεοεισερχόμενη στην Οικονομία των Αγορών, από τους τότε πολιτικούς της, ζητήθηκε από οικονομολόγους των ΗΠΑ να συνταχθεί ένα Πόνημα, Σχέδιο άλλως «Μνημόνιο» ούτως ώστε η Χώρα να καταφέρει να σταθεί στην “Δημοκρατία” και στο σύστημα των Αγορών, ήτοι τον Καπιταλισμό. Συνολικά ασχολήθηκαν 22 ειδικοί οικονομολόγοι για αυτό το σχέδιο.

Πράγματι το 1990 δόθηκε στα χέρια των Πολιτικών της Βουλγαρίας η «Έκθεση σχεδίου και ανάπτυξη προς την Οικονομία της Αγοράς της Βουλγαρίας» {πηγή για όσους ομιλούν την Βουλγαρική εδώ}.

Συνταχθέν από δύο Αμερικανούς Οικονομολόγους τον Ρίτσαρτν Ραν και Ροναλντ Ατ.

Το Μνημόνιο αυτό , ήταν πολυσέλιδο, έδινε περιγραφή πως έπρεπε να διαμορφωθεί η καταναλωτική αγορά της Βουλγαρίας, πως έπρεπε να γίνουν οι Ιδιωτικοποιήσεις, πως έπρεπε να διαμορφωθεί το Σύστημα Υγείας κλπ.

Στις 117 σελίδες αυτού του κειμένου, το οποίο ψηφίστηκε στην βουλή μετά χειροκροτημάτων, δινόταν πλήρη περιγραφή για τα πάντα με χρονοδιάγραμμα. Π.χ. τα κρατικά εστιατόρια, 2000 στον αριθμό, έπρεπε να ιδιωτικοποιηθούν μέσα σε 3 μήνες.

Επίσης άμεσα έπρεπε να ιδιωτικοποιηθούν 2200 Κρατικές επιχειρήσεις άλλως Βιομηχανίες κλπ

Πρώτες ήταν : 1. Ηλεκτροπαραγωγή, 2. Τηλεπικοινωνίες, 3. Μεταφορές και η εξόρυξη των φυσικών πηγών πλούτου... στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η Βουλγαρία το 1990 ήταν στην 20η θέση στον κόσμο σε παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος… οι Βιομηχανίες της ήταν Βαρέου τύπου με παραγωγή όπλων κλπ τα οποία τα αγόρασαν Δυτικοί αλλά και τούρκοι όπως μεγάλα ξενοδοχεία κλπ.

Το Μνημόνιο αυτό αποτελείτο από 23 Κεφάλαια. Πηγή εδώ.

Προσωπική εμπειρία σε αυτό το σημείο για τα χρόνια μετά το 1992-2001: Ατμόσφαιρα περίεργη, μουντή, με ανθρώπους σκυθρωπούς, σκεπτικούς, με φώτα κίτρινα και με χαμηλό φωτισμό, με μαγαζιά άδεια, σούπερ μάρκετ που είχαν μόνο κάτι ζυμαρικά τοπικής παραγωγής και αυτά σκισμένα και χυμένα στα ράφια, κάποιες σαμπάνιες, ένα ψωμί μεγάλο περίεργο και βαρύ, αλλά υπήρχε αναψυκτικό δυτικού τύπου το οποίο έκανε όσο η ισοτιμία λέβα με δολάριο. Από μισθούς ήταν τραγική η κατάσταση, 4 μισθοί χρειάζονταν για να τραφεί ένας άνθρωπος και αυτό στοιχειωδώς. Να τονίσουμε ότι οι Βούλγαροι είχαν μαζέψει κάτι οικονομίες τις οποίες τις είχαν σε δολάρια, δεν είχαν δάνεια και όλοι είχαν σπίτι δικό τους μιας και το μοντέλο του Σοσιαλισμού είχε φροντίσει να έχουν όλοι κατοικία ανάλογη με τα άτομα της οικογένειας τους. 

Πέρασαν πολλά χρόνια από αυτές τις αλλαγές και κάπου στο 1996 η Βουλγαρία χρειαζόταν νέο δάνειο από το ΔΝΤ εκεί έγιναν πολλά, έπεσε η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Βίντενοβ ανέλαβε ο Κόστοβ της δεξιάς. Πηγή εδώ.

Δυστυχώς το Μνημόνιο που είχαν επιβάλλει δεν βοήθησε καθόλου την Βουλγαρία να επανακάμψει αντιθέτως έχασε από τα χέρια της όλη την Βαριά Βιομηχανία, κρατικές επιχειρήσεις κλπ

Το 1997 το λέβα, το νόμισμα της Βουλγαρίας, δεσμεύτηκε με το Μάρκο. Πηγή εδώ.
1000 λέβα ίσον 1 μάρκο, και το 1999 με διατίμηση 1 ίσον με ένα Μάρκο, ναι και εδώ η Γερμανία πάλι, νομίζω καταλαβαίνετε πως η Γερμανία είχε αρχίσει να τελειώνει ότι είχα γράψει στο άρθρο «ΓΕΡΜΑΝΙΑ: πώς κερδοσκόπησε μέσω της Ευρωζώνης. Παραμύθι ή Αλήθεια;».

Μετά ήλθε το όνειρο της Ευρώπης, εντάχθηκε προσπάθησε πήρε μέτρα ευρωπαϊκά κλπ, δυστυχώς τίποτα δεν άλλαξε, η οικονομική δύναμη των Βουλγάρων είχε εξανεμιστεί και πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό, αυτό είχε γίνει γύρω στο 1993-4, μετά το 2007 που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. έφυγαν και οι υπόλοιποι για να μπορέσουν να στείλουν χρήματα στους εναπομείναντες συγγενείς. Ακόμα και σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα , πλην κάποιων έργων με κονδύλια της Ε.Ε., οι συντάξεις είναι της τάξης των 80 ευρώ και μισθοί των 200 ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα ίσως οι μισθοί να είναι λίγο παραπάνω αλλά μόνο σε μικρό ποσοστό. Η Πολιτική κατάσταση κρίνεται από αστάθεια ήδη τώρα που γράφω έχει πέσει η Κυβέρνηση με εκλογές τον Μάιο με παράπονο των πολιτών γιατί το ρεύμα ελέγχεται από τσέχικη εταιρία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το πληρώσουν αφού είναι σε τιμές υψηλές. Πηγή εδώ.

Η Βουλγαρία ξεκίνησε ανάποδα από εμάς, αλλά δυστυχώς μας προορίζουν στα ίδια επίπεδα, οι μισθοί εκεί και οι συντάξεις έχουν περιοριστεί σε ισολογισμό του ΑΕΠ, αυτό σημαίνει ότι δεν δίνονται αυξήσεις ακόμα και εάν ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει. Έσοδα υπάρχουν λίγα, ακόμα και εάν είναι φορολογικός παράδεισος με χιλιάδες ευρωπαϊκές εταιρίες, αφού είναι ο φόρος των επιχειρήσεων μόνο 10%, μπορεί να βρίσκουν κάποια εργασία αλλά με 150 και 200 ευρώ και τρεις δουλειές να κάνεις, οι τιμές και οι υπηρεσίες είναι Ευρωπαϊκές δεν ζεις.

Αυτό είναι Βουλγαροποίηση της Ελλάδας, με την εξής διαφορά εδώ, υπάρχουν ονομαστικοί μισθοί και συντάξεις π.χ. 800 ευρώ όπου μετά φόρων μένουν 200 ευρώ άρα τι δεν καταλαβαίνεις;;;;

Σήμερα γίνεται το ίδιο στην Κύπρο, εξαργυρώνουν που την ενέταξαν στην Ε.Ε. και χάλασαν την καρδιά της Τουρκίας, θα γίνουν και στην Κύπρο ιδιωτικοποιήσεις, θα πουληθούν λιμάνια, Δημόσιες εταιρίες κλπ και θα τα αγοράσουν Τούρκοι. Τι δεν καταλαβαίνεις;;;

Φταίμε; Ναι φταίμε! Μπορούσαμε να τα προλάβουμε όλοι εμείς οι Λαοί του νότου; Θα γίνει και στην Ιταλία; Θα γίνει και στην Ισπανία; Ίσως ναι, ίσως να έγινε, που να ξέρουμε τις εταιρίες που επενδύουν σε κάθε χώρα!!!

Μάρτιος του Μνημονιακού έτους 2013
Γράφει ο Ντερέκης Πέτρος του Στέργιου, Δικηγόρος Πατρών


Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)