Ποιοί είμαστε;


“ Είμεθα ένα κράμα εδώ. Σύριοι, Γραικοί, Αρμένιοι, Μήδοι”
Καβάφης, εν τη πόλει της Οσροηνής.
Πάει καιρός που, όλοι εμείς, μέσα από τις σελίδες του διαδικτύου, γνωριστήκαμε. Η σχέση μας ξεκίνησε από ένα σχόλιο, μια πλακίτσα, μια διαφορά, ένα δεδομένο, μια δοξασία, μια άλλη γνώση και θεώρηση του Κόσμου.
Είδαμε πως οι διαφορές μας ένωναν, οι αντιλήψεις μας σύγκλιναν και το πρωταρχικό δεδομένο, να ακούμε και να σεβόμαστε τον «άλλον», κάθε μέρα γίνονταν και πιο συμπαγές μέχρι που, στην αρχή, ρίχτηκε η ιδέα ενός ενιαίου forum, και εν συνεχεία αυτού του ιστολογίου.
Θέσαμε σαν πρωταρχικό καθήκον αυτού του ιστολογίου την διαφύλαξη και τον σεβασμό της ατομικότητας του καθενός μας , την κοινολόγηση των απόψεών μας σε ευρύτερο κύκλο, την διάδοση της στάσης ζωής μας απέναντι στο εαυτό μας , τους άλλους, το κοινωνικό- θρησκευτικό- επιστημονικό- ιδεολογικό- πολιτισμικό και πολιτικό γίγνεσθαι χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοφοβίες.
Δεν επιδιώκουμε κανενός είδους όφελος, την ψυχή μας θέλουμε να καταθέσουμε και την άποψη μας για τα πράγματα.
Δεν επιδιώκουμε κανένα αποτέλεσμα, πλην της δυνατότητας να ακουσθεί ο οποιοσδήποτε μέσα από αυτό το ιστολόγιο και να γίνει η απαρχή αυτή η ζύμωση των ιδεών για ένα καλύτερο αύριο.
Ξεκινάμε και, για αποδείξουμε ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός, «Θεός Βοηθός» που θα ΄λεγε ο φίλος ο Κώστας ο Πετρόπουλος.
Και λέμε: ακόμη κι αν δεν τα καταφέρουμε να καρπίσει η προσπάθεια μας αυτή, τουλάχιστον θα έχουμε σπείρει τον σπόρο.
Ηλίας Τσάκαλος