Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Ποια η προέλευση του χρυσού στην Γη;

Η εξαιρετικά υψηλή ανάλυση ορισμένων από τα παλαιότερα δείγματα πετρωμάτων της Γης από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bristol, παρέχει σαφείς ενδείξεις πως τα προσβάσιμα αποθέματα πολύτιμων μετάλλων του πλανήτη είναι αποτέλεσμα ενός βομβαρδισμού μετεωριτών που έλαβε χώρα 200 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό της Γης. 

Κατά την διάρκεια του σχηματισμού της Γης, λιωμένος σίδηρος βυθίστηκε προς το κέντρο της δημιουργώντας τον πυρήνα. Η βύθιση του σιδήρου συμπαρέσυρε και την συντριπτική πλειοψηφία των πολύτιμων μετάλλων - όπως ο χρυσός και η πλατίνα. Στην πραγματικότητα υπάρχει τόση ποσότητα πολύτιμων μετάλλων στον πυρήνα ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια της Γης με ένα στρώμα πάχους τεσσάρων μέτρων. 

Η μετακίνηση του χρυσού στον πυρήνα θα πρέπει να άφησε το εξωτερικό τμήμα της Γης χωρίς ανιχνεύσιμες ποσότητες. Παρόλα αυτά η συγκέντρωση των πολύτιμων μετάλλων στον φλοιό της Γης είναι δεκάδες έως χιλιάδες φορές υψηλότερη του αναμενόμενου. Για να δικαιολογηθεί η συγκέντρωση αυτή αναπτύχθηκε η θεωρία πως αμέσως μετά την δημιουργία του πυρήνα, μια κατακλυσμική βροχή μετεωριτών εναπόθεσε σημαντικά φορτία πολύτιμων μετάλλων στον στερεό φλοιό της Γης. 

Για να αποδείξουν την παραπάνω θεωρία, ο Dr.Matthias Willbord και ο καθηγητής Tim Elliot του Bristol Isotop Group ανέλυσαν πετρώματα ηλικίας κοντά τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών που είχε συλλέξει από την Γροιλανδία ο καθηγητής Stephen Moorbath του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αυτά τα πετρώματα προσφέρουν ένα μοναδικό χρονικό παράθυρο, λίγο μετά τον σχηματισμό του πυρήνα αλλά πριν από τον προτεινόμενο βομβαρδισμό του πλανήτη από μετεωρίτες.

Οι ερευνητές καθόρισαν την σύσταση των πετρωμάτων αυτών βασισμένοι στο ισότοπο του Βολφραμίου. Το Βολφράμιο είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο στοιχείο που - όπως ο χρυσός και άλλα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα - θα έπρεπε να έχει κινηθεί προς τον πυρήνα κατά την διάρκεια του σχηματισμού του. Όπως όλα τα στοιχεία έτσι και το Βολφράμιο αποτελείται από πολλά ισότοπα - άτομα με κοινά χημικά χαρακτηριστικά αλλά ελαφρώς διαφορετικές μάζες. Τα ισότοπα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για την προέλευση των υλικών και έτσι η πτώση των μετεωριτών στην Γη θα άφηνε κάποιο σημάδι στα ισότοπα του Βολφραμίου.

O Dr.Willbold παρατήρησε μια μείωση στην συγκέντρωση του ισοτόπου 182 του Βολφραμίου της τάξης των 15 μερών ανά εκατομμύριο ανάμεσα στα πετρώματα της Γροιλανδίας και τα σύγχρονα πετρώματα. Αυτή η μικρή αλλά σημαντική διαφορά έρχεται σε συμφωνία με την εξήγηση που απαιτείται για την ύπαρξη περίσσειας ποσότητας προσβάσιμου χρυσού ως υποπροϊόν ενός βομβαρδισμού μετεωριτών.

Ο Dr.Willbold είπε: "Η εξαγωγή Βολφραμίου από τα δείγματα πετρωμάτων και η ανάλυση της ισοτοπικής σύνθεση του με την ακρίβεια που απαιτείται ήταν εξαιρετικά επίπονη διαδικασία λόγω της μικρής ποσότητας Βολφραμίου στα πετρώματα".

Οι προσκρουόμενοι μετεωρίτες ενσωματώθηκαν στον φλοιό της Γης μέσω γιγαντιαίων διαδικασιών μεταφοράς. Η διάρκεια της διαδικασίας αυτής αποτελεί μια πρόκληση για έρευνα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως πολλά από τα πολύτιμα μέταλλα υπάρχουν στον πλανήτη από σύμπτωση λόγω της σύγκρουσης 20 τετράκις εκατομμυρίων τόνων αστεροειδούς υλικού με την Γη.


Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας