Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Κατάσχεση μισθών κ’ συντάξεων

1.Απαγορεύεται η κατάσχεση μισθών και συντάξεων. Ισχύει ως γενικός κανόνας. 
2.Εξαιρέσεις (κι εδώ είναι ο λάκκος της φάβας):

α. αν πρόκειται για ικανοποίηση διατροφής συζύγου, τέκνων (κλπ. όμοιες απαιτήσεις), επιτρέπεται κατάσχεση έως 50% μάξιμουμ του μισθού/σύνταξης.
πχ. Πατέρας δεν πληρώνει μηνιαία διατροφή 400 ευρώ για 5 μήνες. Μηνιαίος μισθός του 1700 ευρώ. Επιτρέπεται κατάσχεση εις χείρας του εργοδότη του έως 850 ευρώ / μήνα έως την κάλυψη των 2000 ευρώ. 

β. αν επισπεύδων / δανειστής είναι το δημόσιο, επιτρέπεται υπέρ του δημοσίου κατάσχεση μισθού κ σύνταξης του οφειλέτη, μόνο αν είναι πάνω από 1000 ευρώ/μήνα και για το ποσό 25% που υπερβαίνει τα 1000 ευρώ.
πχ. επί ποσού σύνταξης 1700 ευρώ, επιτρέπεται κατάσχεση έως 175 ευρώ.

γ. αν η σύνταξη /μισθός κατατίθεται σε τράπεζα, τότε ο δανειστής μπορεί να κατασχέσει τις αποταμιευμένες εκεί συντάξεις/μισθούς από προηγούμενους μήνες, παρά μόνο τη σύνταξη/μισθό του τελευταίου μηνός, αφού αυτός είναι ακατάσχετος.
πχ. σε συνταξιούχο κατατίθενται οι μηνιαίες συντάξεις του σε τραπ. λογ/σμο όπου υπάρχει ποσό υπολοίπου από συντάξεις παρελθόντων μηνών 7000 ευρώ. Η μηνιαία σύνταξη του είναι 1200 ευρώ. Ο επισπεύδων μπορεί να κάνει κατάσχεση εις χείρας τρίτου (της τράπεζας), για ποσό 5800 ευρώ!

Γράφει ο Δημήτριος Δημητριάδης

Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας