Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Κατάσχεση μισθών κ’ συντάξεων

1.Απαγορεύεται η κατάσχεση μισθών και συντάξεων. Ισχύει ως γενικός κανόνας. 
2.Εξαιρέσεις (κι εδώ είναι ο λάκκος της φάβας):

α. αν πρόκειται για ικανοποίηση διατροφής συζύγου, τέκνων (κλπ. όμοιες απαιτήσεις), επιτρέπεται κατάσχεση έως 50% μάξιμουμ του μισθού/σύνταξης.
πχ. Πατέρας δεν πληρώνει μηνιαία διατροφή 400 ευρώ για 5 μήνες. Μηνιαίος μισθός του 1700 ευρώ. Επιτρέπεται κατάσχεση εις χείρας του εργοδότη του έως 850 ευρώ / μήνα έως την κάλυψη των 2000 ευρώ. 

β. αν επισπεύδων / δανειστής είναι το δημόσιο, επιτρέπεται υπέρ του δημοσίου κατάσχεση μισθού κ σύνταξης του οφειλέτη, μόνο αν είναι πάνω από 1000 ευρώ/μήνα και για το ποσό 25% που υπερβαίνει τα 1000 ευρώ.
πχ. επί ποσού σύνταξης 1700 ευρώ, επιτρέπεται κατάσχεση έως 175 ευρώ.

γ. αν η σύνταξη /μισθός κατατίθεται σε τράπεζα, τότε ο δανειστής μπορεί να κατασχέσει τις αποταμιευμένες εκεί συντάξεις/μισθούς από προηγούμενους μήνες, παρά μόνο τη σύνταξη/μισθό του τελευταίου μηνός, αφού αυτός είναι ακατάσχετος.
πχ. σε συνταξιούχο κατατίθενται οι μηνιαίες συντάξεις του σε τραπ. λογ/σμο όπου υπάρχει ποσό υπολοίπου από συντάξεις παρελθόντων μηνών 7000 ευρώ. Η μηνιαία σύνταξη του είναι 1200 ευρώ. Ο επισπεύδων μπορεί να κάνει κατάσχεση εις χείρας τρίτου (της τράπεζας), για ποσό 5800 ευρώ!

Γράφει ο Δημήτριος Δημητριάδης

Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)