Αν η τράπεζα σου έχει βγάλει διαταγή πληρωμής και έχασες την προθεσμία των 15 ημερών να προσφύγεις κατά της διαταγής πληρωμής: Αν δεν άσκησες προσφυγή κατά της διαταγής πληρωμής (ανακοπή Α) εντός 15 εργάσιμων ημερών, οι πιθανότητες να γλιτώσεις το σπίτι σου μειώνονται δραματικά… Μπορείς βέβαια να κάνεις κι άλλες ενέργειες, με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα σε σχέση με την ακύρωση του πλειστηριασμού, που αποσκοπούν κυρίως στο να καθυστερήσεις τη μαύρη μέρα που θα χάσεις το σπίτι σου και στο να χάσεις το σπίτι σου για δυο κομμάτια ψωμί αντί για ένα…
Αν λοιπόν έχασες την προθεσμία να προσφύγεις κατά της διαταγής πληρωμής (με ανακοπή Α), έχεις ένα τελευταίο μαξιλάρι:
Δεν επιτρέπεται επιβολή κατάσχεσης για ικανοποίηση απαίτησης από πιστωτική κάρτα ή καταναλωτικό δάνειο, επί ακινήτου σου, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί τη μοναδική κατοικία σου.
Για να μη χάσεις το σπίτι σου, πρέπει εντός προθεσμίας 15 ημερών από τη στιγμή που θα σου κοινοποιηθεί η κατασχετήρια έκθεση να ασκήσεις ανακοπή Β κατά του σχετικού τίτλου εκτέλεσης.
Πρέπει όμως να συντρέχουν, σωρευτικά, οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) η απαίτηση της τράπεζας, στο σύνολο της, όπως βεβαιώνεται στο σχετικό τίτλο εκτέλεσης, να μην υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ,
β) να μην έχει εγγραφεί, με τη βούλησή σου, επί του ακινήτου που σου κάνουν κατάσχεση προσημείωση ή υποθήκη υπέρ της τράπεζας που σε κυνηγάει (δεν πειράζει αν έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη υπέρ άλλης τράπεζας που σου έδωσε π.χ στεγαστικό δάνειο – αρκεί να μην έχει εγγραφεί υπέρ της τράπεζας που σε κυνηγάει),
γ) να βρίσκεσαι σε αποδεδειγμένη αδυναμία να πληρώσεις τη κάρτα ή το δάνειο.
Αν στη δίκη αυτής της ανακοπής αποδείξεις τα ανωτέρω , το γλίτωσες το σπιτάκι σου… Αν όχι το έχασες. Αμέσως μόλις πάψει να ισχύει η ρύθμιση της αναστολής των πλειστηριασμών…
Προσοχή:
Μην επαναπαυτείς σε αυτή την ανακοπή (Β) παραβλέποντας την ανακοπή (Α) που πρέπει να ασκήσεις κατά της διαταγής πληρωμής εντός 15 εργάσιμων ημερών από τη στιγμή της κοινοποίησης της διαταγής πληρωμής που σου έβγαλε η τράπεζα (η προθεσμία ξεκινάει από την ημέρα που ο δικαστικός επιμελητής σου κοινοποιεί τη διαταγή πληρωμής).
Η ανακοπή αυτή (Β) ΔΕΝ ακυρώνει τη διαταγή πληρωμής και ΔΕΝ σε βγάζει από τα κατάστιχα του Τειρεσία. Επιπρόσθετα η οφειλή εξακολουθεί να υπάρχει και θα σε κυνηγάει μια ζωή… Πόσω μάλλον που πλέον οι τράπεζες πουλάνε –δια της τιτλοποιησης-, την απαίτηση που έχουν από εσένα σε ξένες τράπεζες. Οπότε στο μέλλον θα σε κυνηγάνε οι ξένοι. Και ξέρεις ότι αυτοί δεν είναι παίξε γέλασε… Ούτε το πολιτικό ούτε το κοινωνικό κόστος πρόκειται να σκεφτούν…
Η ανακοπή λοιπόν αυτή (Β), αφορά το ένα και μοναδικό σου σπιτάκι που είναι η κατοικία σου. Μπορεί επομένως να γίνει οποτεδήποτε κατάσχεση στο δεύτερο σπίτι σου, στο εξοχικό σου, στο αυτοκίνητό σου, στα μετρητά που έχεις σε οποιαδήποτε τράπεζα και σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο αποκτήσεις στο μέλλον. Το μόνο που με την ανακοπή αυτή (Β) πετυχαίνεις, είναι να μη σου πάρουνε τώρα, το ένα και μοναδικό σου σπίτι.
Για να πάρεις μια ιδέα της διαδικασίας και της ορολογίας, διάβασε εδώ.
Γράφει ο Θανάσης Αλαμπάσης στο alampasis.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πολιτική Σχολίων
Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.
Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).
Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.
(από τους Όρους Χρήσης)