Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

In the mind of "Aντιγραφάκια"


Είναι η 3η φορά που κείμενο των αρθρογράφων του ιστολογίου "Νομικά Ανάλατα" πιάνεται στο διαδίκτυο να διαδίδεται από τρίτους ως δική τους πνευματική ιδιοκτησία και έκδοση!!! Το εμεσματικό θράσος ορισμένων δε, φθάνει στο σημείο να βάζουν και το ονοματεπώνυμο τους ως συντάκτες (υπάρχουν σχετικά print screens στο αρχείο μας).


Για όσους ενδιαφέρονται, μέρος του νομικού πλαισίου που καλύπτει το copy-paste στο διαδίκτυο αναφέρεται στις κάτωθι παραγράφους (Θανάσης Αλαμπάσης):

"Σύμφωνα με το άρθρο 10 Ν.2121/1993 (Τεκμήρια) παρ. 1 Τεκμαίρεται ως δημιουργός του έργου το πρόσωπο του οποίου το όνομα εμφανίζεται πάνω στον υλικό φορέα του έργου κατά τον τρόπο, που συνήθως χρησιμοποιείται για την ένδειξη του δημιουργού. Το ίδιο ισχύει και αν εμφανίζεται ψευδώνυμο εφόσον το ψευδώνυμο δεν αφήνει αμφιβολία ως προς την ταυτότητα του προσώπου.
Περαιτέρω , σύμφωνα με το άρθρο 11 ν.2121/1993 παρ. 1 (Αρχικοί δικαιούχοι κατά πλάσμα), λογίζεται έναντι των τρίτων ως αρχικός δικαιούχος του περιουσιακού και του ηθικού δικαιώματος όποιος καθιστά νομίμως προσιτό στο κοινό έργο ανώνυμο ή με ψευδώνυμο. Μετά την εμφάνιση του πραγματικού δημιουργού του έργου, αυτός αποκτά τα παραπάνω δικαιώματα στην κατάσταση όπου βρίσκονται από τις ενέργειες του πλασματικού δικαιούχου. Κατά την παρ. 2 ,  Στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου το ηθικό δικαίωμα ανήκει στον κατά πλάσμα δικαιούχο κατά το μέτρο που δικαιολογείται από την ιδιότητά του αυτή.
Το ζήτημα της παράθεσης αποσπασμάτων χωρίς άδεια του δημιουργού ρυθμίζεται από το άρθρο 19 Ν.2121/1993 (Παράθεση αποσπασμάτων), σύμφωνα με το οποίο  επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η παράθεση σύντομων αποσπασμάτων από έργο άλλου νομίμως δημοσιευμένου για την υποστήριξη της γνώμης εκείνου που παραθέτει ή την κριτική της γνώμης του άλλου, εφόσον η παράθεση των αποσπασμάτων αυτών είναι σύμφωνη προς τα χρηστά ήθη και η έκταση των αποσπασμάτων δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό. Η παράθεση του αποσπάσματος πρέπει να συνοδεύεται από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή."
Σχεδόν ΟΛΟΙ, όταν εντοπίζονται και τους γίνεται απλά αναφορά-σχόλιο, χωρίς την χρήση ένδικων μέσων, προστρέχουν άμεσα να δηλώσουν ότι έγινε από ΛΑΘΟΣ!!! Έφτασε στο σημείο να παρακαλάει γονατιστός/η συντάκτης/ρια εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας, ότι αν στραφούμε τελικά κατά της εφημερίδας, ναι μεν θα δικαιωθούμε επειδή έχουμε δίκιο, αλλά θα τον/την απολύσουν!!! Ξεχνάει βέβαια η ιστορική εφημερίδα, ότι έχει αρθρογράφο, συντάκτη, αρχισυντάκτη, κόντρα αρχισυντάκτη του αρχισυντάκτη κοκ πράγμα που σημαίνει ότι το κείμενό μας πέρασε από την έγκριση πολλών!!! Δεν μας έπεισε, ότι ήταν ένα επιπόλαιο λάθος, απλά προτάξαμε την ανοχή και τους κοινωνικούς λόγους (απόλυση, διαπόμπευση κλπ) πάνω από τα όποια πνευματικά δικαιώματα και δεν επιδιώξαμε να κινηθούμε νομικά...

Γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα της διασποράς στο διαδίκτυο είναι εκπληκτική, και έτσι δεν μπορείς να επικαλεστείς ότι έγινε από λάθος, ειδικά όταν ΣΕ ΟΛΕΣ τις αναδημοσιεύσεις εμφαίνεται το όνομα του αντιγραφάκια που ιδιοποιείται το άρθρο... είναι δυνατόν να έχεις κάνει λάθος και αυτοί που σε αναδημοσιεύουν να βάζουν το όνομα σου ως συντάκτη; Αφού σε αναπαράγουν copy-paste!!! Επαναλαμβανόμενα φαινόμενα λοιπόν, με την χρήση του όρου ΛΑΘΟΣ, τείνουν να αποκλείσουν το λάθος ως αίτιο και να ενισχύσουν την σκέψη για ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ, ειδικά όταν στα εξ αντιγραφής κείμενά μας εμφαίνεται ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ ΣΥΝΤΑΚΤΗ.

Όταν αυτό συμβαίνει σε μικρής εμβέλειας ιστολόγιο όπως το δικό μας, φανταστείτε τί συμβαίνει σε ιστολόγια που ανήκουν στις πρώτες θέσεις. Για το λόγο αυτό, στο κοντινό παρελθόν είχαμε γράψει και ανάλογο άρθρο σχετικά με το copy-paste στο διαδίκτυο. Έχω την αίσθηση όμως, ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε με την αθλιότητα του "αντιγραφάκια", όσο με την παρατήρηση που προέκυψε μέσα από τα συχνά αυτά φαινόμενα. Παρατηρήθηκε αρχικά, ότι υπάρχει ο επαγγελματίας "αντιγραφάκιας", που αντιγράφει την ιδέα ενός κειμένου μας ή και μέρος αυτού, προσθέτει ορισμένες παραγράφους και δεν αναφέρει ποτέ την πηγή πληροφόρησής του (references).

Εν συνεχεία, παρατηρήθηκαν τα λεγόμενα "φιλικά ιστολόγια" να αναδημοσιεύουν από τον "αντιγραφάκια" τα κείμενά μας, βάζοντας ως πηγή, την αναφορά ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ!!! Μετά την επισήμανσή μας, σε αρκετά μπήκε η αληθής πηγή χωρίς button link, αλλά συνέχισαν να διατηρούν με button link την αναφορά αναδημοσίευσης!!! Άλλο εκδότης (πχ "Νομικά Ανάλατα") και συντάκτης (πχ Αριστείδης Κάντζος) και άλλο αναδημοσιευτής (πχ "Πενταπόσταγμα"). Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις, όπως αυτή του ιστολογίου του Χάρρυ Κλύνν, όπου παρά την επισήμανσή μας, μας ΑΓΝΟΗΣΕ και άφησε ως πηγή την αναφορά αναδημοσίευσης!!!

In the mind of Αντιγραφάκια Χάρρυ Κλυνν, υπάρχει η νοοτροπία, του σε κάνω χρήση όπως και όποτε με βολεύει. Ένας πλακατζής αντιγραφάκιας, η συντακτική ομάδα του οποίου, έχει copy-paste την νοοτροπία του. Και όπως λέει ο λαός μας, υπέρ του οποίου σχιστοφρυδιάζεται νυχθημερόν ο Χάρρυ (όχι ο Πότερ, ο δικό "μας" ο Κλυνν...), " Όμοιος τον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα".
Μόνο που τυγχάνει να μην είμαστε νοοτροπίας Κλυννέξ. Η συντακτική ομάδα έθεσε ως στόχο, να μην απευθυνόμαστε στον όχλο της κρεμάλας και των μουτζαhedin, για να κυνηγάμε ranks του alexa.com. Απευθυνόμαστε σε σκεπτόμενους ανθρώπους ανεξαρτήτως ιδεολογικών, πολιτικών και κοινωνικών αποχρώσεων. Η γραφίδα μας, δεν ερεθίζει μόνο την όγδοη εγκεφαλική συζυγία. Το συνιστολόγιό μας, είναι ένα ιστολόγιο κοινοκτημοσύνης ιδεών, απόψεων και γνώμης. Οι αρθρογράφοι, που μας κάνουν την τιμή να μπουν στην φιλική παρέα μας, διέπονται από το ίδιο ήθος και τις ίδιες αρχές.

Και όπως λέει ο Βίκτωρ ο Τσιλώνης, αγαπητός φίλος της παρέας μας, το Παιχνίδι έχει ΚΑΙ Κανόνες... Αυτούς τους κανόνες - όρους χρήσης που τήρησε υποδειγματικά το ιστολόγιο του ΟΙΚΟΔΟΜΟΥτον οποίο ευχαριστούμε δημοσίως, για την τιμή που μας έκανε να μας φιλοξενήσει!!! Τί ειρωνεία; Ένας "οικοδόμος χειρονάκτης" (για εμάς καθόλου περίεργο... η αναφορά γίνεται για να στηλιτεύσει τη λαθεμένη οξύμωρη αντίληψη), έβαλε τα γυαλιά στους κατ΄επίφαση επαγγελματίες της ενημέρωσης.

Αντίστοιχα ευχαριστούμε και κάθε άλλο ιστολόγιο (όπως ιστολόγια νομικών, δικαστών, ιατρών, πολιτών...) που διέδωσαν τα κείμενά μας με απόλυτο σεβασμό προς τους όρους χρήσης. Τα καλούμε δε, όποτε εκείνα κρίνουν, να μας αποστείλουν κείμενά τους προς δημοσίευση-αναδημοσίευση και από το δικό μας μετερίζι...


In the mind of "ΝΟΜΙΚΑ ΑΝΑΛΑΤΑ".


Γράφει ο Κάντζος Αριστείδης



Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)