Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Καταχώρηση της καταγγελίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής από το FACEBOOK


Στις 22/01/2013 υποβλήθηκε καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για  παραβίαση του κοινοτικού δικαίου εκ μέρους της Ιρλανδίας ή / και της Ελλάδας, σε σχέση με πρακτικές σοβαρής παραβίασης της ιδιωτικότητας  στο κοινωνικό δίκτυο facebook, από την εταιρία με την επωνυμία "FACEBOOK Ireland Limited" με την οποία συμβάλλονται οι Ευρωπαίοι χρήστες.

Ολόκληρη η καταγγελία  δημοσιεύεται εδώ, εδώ και για download σε word εδώΠερισσότερα για την καταγγελία, εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τις για το “last active” (στην εφαρμογή facebook mobile για iPhone) και “seen” («διαβάστηκε») στα μηνύματα, λειτουργίες με τις οποίες η Facebook παραβιάζει την ιδιωτικότητα των χρηστών, μπορείς να βρεις εδώ.


Η καταγγελία  καταχωρήθηκε στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 12/02/2013, με  αριθμό πρωτοκόλλου CHAP(2013)00241. Δόθηκε επίσης εξουσιοδότηση προς της υπηρεσίες της Επιτροπής να αποκαλύπτουν την ταυτότητά μου κατά τις ενδεχόμενες παρεμβάσεις της προς τις αρχές της Ιρλανδίας και της Ελλάδας κατά των οποίων στρέφεται η καταγγελία.


Περαιτέρω, επειδή η επίκληση παραβίασης της ιδιωτικότητας περιορίζεται  μόνο στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα [δεν αφορά δηλ  την περίπτωση που η πρόσβαση στο facebook γίνεται από κινητό τηλέφωνο μέσω περιβάλλοντος web], η γραμμή άμυνας που πιθανολογώ ότι θα ακολουθήσει η facebook, είναι η προβολή του ισχυρισμού της εναλλακτικής ευχέρειας εισόδου στο facebook, μέσω του web περιβάλλοντος του κινητού τηλεφώνου.  Ο παραπάνω ισχυρισμός συμπυκνώνεται στο εξής ερώτημα: «αν αισθάνεσαι ότι εφαρμογή faceboo  mobile για κινητά τηλέφωνα παραβιάζει την ιδιωτικότητά σου, γιατί δεν την παρακάμπτεις, επιλέγοντας  την εναλλακτική οδό της εισόδου στο facebook  μέσα από το περιβάλλον web του κινητού τηλεφώνου, όπου δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης της ιδιωτικότητας»?

Η παραπάνω όμως επιλογή είναι καθαρά θεωρητική, δεδομένου ότι η είσοδος στο facebook από το περιβάλλον web του κινητού τηλεφώνου, συνεπάγεται σοβαρότατους περιορισμούς στην επικοινωνία με τα άλλα μέλη του δικτύου. Έκρινα για αυτό απαραίτητη, τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ώστε να εντοπιστούν οι σοβαροί περιορισμοί που συνεπάγεται η είσοδος από περιβάλλον web (κινητού τηλεφώνου), σε σύγκριση με την απευθείας πρόσβαση από την εφαρμογή (facebook app για κινητά τηλέφωνα).

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η σύνταξη της πραγματογνωμοσύνης, το ζήτημα θα τεθεί στα Ελληνικά Δικαστήρια [διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων με τα άρθρα 14 Ν 2472/1997 και 57 Α.Κ. (προστασίας ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και προστασίας της προσωπικότητας)].

Θα ακολουθήσει η άσκηση αγωγής.


Γράφει ο Θανάσης Αλαμπάσης (πηγή)


Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)