Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Facebook: Εντολή για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης


Διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για τις λειτουργίες "last active" και "seen"

Στο πλαίσιο της ειδικότητάς σας, παρακαλώ να προβείτε στην σύνταξη έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που θα χρησιμοποιηθεί σε δικαστική διαδικασία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην αλλοδαπή στην οποία να απαντάτε τεκμηριωμένα στα κάτωθι ερωτήματα:
I. Αν στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης facebook υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης της αποστολής αναφοράς ανάγνωσης (seen on ##:## -όπου # η ακριβής ημεροχρονολογία και ώρα που διαβάστηκε το μήνυμα). Να διερευνηθεί ειδικότερα αν η εν λόγω λειτουργία μπορεί να απενεργοποιηθεί από το περιβάλλον της κινητής συσκευής, όταν η είσοδος στο facebook γίνεται μέσω της εφαρμογής facebbok mobile για κινητά τηλέφωνα που τρέχουν λειτουργικό σύστημα iOS (iPhone) και Android. Τέλος, αν λειτουργία (“seen”) χρησιμοποιείται από τις ευρείας διάδοσης και δημοφιλίας ανταγωνιστικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Google+ (της εταιρίας Google), iMessage (της εταιρίας Apple για ανταλλαγή μηνυμάτων από φορητές συσκευές iPhone και iPad), Viber, Whatsup κλπ και στην περίπτωση που η απάντηση είναι καταφατική, αν οι εταιρίες που χρησιμοποιούν τη λειτουργία αυτή (“seen”), παρέχουν στο χρήστη τη δυνατότητα επιλογής απενεργοποίησής της.

II. Αν στο περιβάλλον του κοινωνικής δικτύωσης facebook για κινητές εφαρμογές (mobile applications) είναι δυνατή η απενεργοποίηση της αναφοράς στους άλλους συνδεδεμένους χρήστες/”φίλους” της τελευταίας εισόδου του χρήστη στο λογαριασμό του (χρονική σφραγίδα “last active”). Ειδικότερα, να απαντηθεί αν η είναι δυνατή η απενεργοποίηση της χρονικής σφραγίδας (time stamp) στην εφαρμογή facebook mobile για iPhone, από την οποία οι φίλοι του χρήστη πληροφορούνται χωρίς προηγούμενη έγκριση από τον χρήστη, την τελευταία σύνδεση ("last active") που πραγματοποιήθηκε στο facebook από συσκευή κινητού τηλέφωνου μέσω της εφαρμογής facebook mobile για κινητά τηλέφωνα που τρέχουν λειτουργικό σύστημα iOS (iPhone) και Android. Τέλος, αν η λειτουργία της χρονικής σφραγίδας “last active” χρησιμοποιείται και από την ευρείας διάδοσης και δημοφιλίας ανταγωνιστική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Google+ της εταιρίας Google, για την πρόσβαση στο εν λογω δίκτυο από την εφαρμογή google+ mobile για κινητά τηλέφωνα που τρέχουν λειτουργικό σύστημα iOS (iPhone) και Android.

III. Επειδή η επίκληση παραβίασης της ιδιωτικότητας περιορίζεται μόνο στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα [δεν αφορά δηλαδή την περίπτωση που η πρόσβαση στο facebook γίνεται από κινητό τηλέφωνο μέσω περιβάλλοντος web], να εξετασθεί η εναλλακτική ευχέρεια εισόδου στο facebook, μέσω του web περιβάλλοντος του κινητού τηλεφώνου. Ειδικότερα, να αναδειχτούν και αναλυθούν επαρκώς και τεκμηριωμένα οι «ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ FACEBOOK ΑΠΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ WEB ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ».

Στην θεμελίωση των όποιων συμπερασμάτων σας να χρησιμοποιήσετε αποσπάσματα εικόνων (screenshots) από τις ανωτέρω εφαρμογές τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

Η έκθεση σας να μας χορηγηθεί σε τέσσερα αντίγραφα και να επιτραπεί η δημοσιοποίηση της στο ιστολόγιο το οποίο διαχειρίζομαι.

[Περισσότερα για το "last active" και "seen" εδώ, η καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ. Ολόκληρη η καταγγελία που υποβλήθηκε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου εκ μέρους της Ιρλανδίας ή / και της Ελλάδας, σε σχέση με πρακτικές σοβαρής παραβίασης της ιδιωτικότητας στο κοινωνικό δίκτυο facebook, δημοσιεύεται εδώ, εδώ και για download σε word εδώ . Περισσότερα για την καταγγελία, εδώ]


Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)