Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Μετά την επιστράτευση τί;

Τόση Συνταγματικότητα δεν αντέχει ούτε το Σύνταγμα... δείτε το όπως θέλετε, είτε ως πλατεία, είτε ως χάρτα. Η ουσία είναι πως διανύουμε περιόδους κατάλυσης κάθε έννοιας Δικαίου. Για όσους το αμφισβητούν, ας κάνουν λίγο υπομονή και ο χρόνος είναι αυτός που θα θέσει εκτός Δικαιοσύνης μία σειρά από Δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι, για λόγους που γνωρίζουν οι κυβερνώντες και οι ίδιοι, παίρνουν αποφάσεις αγνοώντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αλαζονεία των εξουσιαστών και των υπάλληλών τους, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Επί δίκαιων αιτημάτων αρθρώνουν λόγο απαξιωτικό προς το λαό. "Θα πάρετε τα τέτοια μου" έλεγε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης πριν από λίγο καιρό σε εργαζόμενους και πέρασε στα ψιλά της ενημέρωσης. "Έπρεπε να με βλέπεις και να σκύβεις ρε, είσαι κότα, σου διόρισα την γυναίκα ρε..." έλεγε ο έτερος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης μόλις την περασμένη εβδομάδα. Διαφάνεια δεν θέλατε; Την έχετε... σας τα λένε ανοιχτά, τώρα δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός, ή κρυφή αντζέντα! Τα παραδείγματα άπειρα μερικά εκ των οποίων θα βρείτε στο κείμενο "Επάγγελμα; Πολιτικός απατεών".

Όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο για να μπορούν να κρατηθούν με νομιμοφανή τρόπο στην εξουσία βάζουν ως προκάλυμμα την "Δικαιοσύνη" και μετά ανοίγουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (Οργανισμοί Αναμορφωτηρίων) λίγο πριν να καταρρεύσει το σαθρό πολιτικό κατεστημένο τους. Οι δικαστικές αποφάσεις που βάζουν πλάτη στο κυβερνητικό έκτρωμα δεν είναι λίγες, τουναντίον είναι περισσότερες σε σχέση με το παρελθόν. Έχουμε φτάσει στο σημείο το ΣτΕ να μην αναγνωρίζει στον πολίτη καμία προσωρινή δικαστική προστασία σε πασιφανείς αντισυνταγματικές κυβερνητικές επιλογές. Προσωπικά δεν μου κάνει καμία απολύτως εντύπωση η απορριπτική απόφαση του Αντιπροέδρου του ΣτΕ Σωτήριου Ρίζου στο αίτημα για προσωρινή διαταγή της ΟΛΜΕ. Βέβαια το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποταχθούν ατιμωτικά από το δικαστικό σώμα, και να στερηθούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους, είναι αμελητέο προφανώς.

Πριν από λίγο ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κωνσταντίνος Χρυσόγονος έγραψε στην προσωπική του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης για την επίταξη των υπηρεσιών των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης:
"Η απόφαση του πρωθυπουργού για επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών (πολιτική επιστράτευση) των εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των επικείμενων πανελλαδικών εξετάσεων παραβιάζει καταφανώς το άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος (απαγόρευση κάθε μορφής αναγκαστικής εργασίας). Η παραπάνω διάταξη επιτρέπει την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών κατ΄ εξαίρεση, σε περιπτώσεις οι οποίες δεν συντρέχουν σήμερα (πόλεμος, στρατιωτική επιστράτευση, κλπ). Η πρωθυπουργική απόφαση μνημονεύει αόριστα κινδύνους για την «υγεία των υποψηφίων» των πανελλαδικών εξετάσεων από την ενδεχόμενη αναβολή των τελευταίων (!), αλλά τούτο δεν συνιστά «ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία» κατά την έννοια του άρθρου 22 παρ. 4, διότι είναι εμφανές ότι αφορά εντελώς εξαιρετικές και υποθετικές περιπτώσεις μεμονωμένων υποψηφίων. Το γεγονός άλλωστε ότι η κυβερνητική πρόθεση για αλλαγή επί το δυσμενέστερο των εργασιακών σχέσεων στη μέση εκπαίδευση εξαγγέλθηκε στις παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων αφήνει να εννοηθεί ότι η παραβίαση του Συντάγματος είναι προσχεδιασμένη. Ενδέχεται δηλαδή σκοπός των κυβερνώντων να ήταν εξαρχής να προκαλέσουν μια εξαιρετικά δυσάρεστη για μεγάλο αριθμό οικογενειών απεργιακή κινητοποίηση, ώστε να ακολουθήσει η πολιτική επιστράτευση και να περιβληθεί έτσι με κοινωνική αποδοχή ο κυβερνητικός αυταρχισμός. Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για την πολλοστή φορά που κηρύσσεται πολιτική επιστράτευση από την παρούσα κυβέρνηση, χωρίς τη συνδρομή των απαραίτητων συνταγματικών προϋποθέσεων, κινδυνεύουμε με εθισμό στην αντισυνταγματική εκτροπή."
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έγραφε, ακριβώς τα ίδια για την Πολιτική επιστράτευση και απεργία, στην Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου το 1986!!! Τί και αν στην διαδρομή και επί συμμετοχής του στις μετέπειτα κυβερνήσεις είχαμε επιτάξεις... τα ίδια δεν έλεγε άλλωστε και για το χαράτσι της ΔΕΗ; Ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, και ότι δεν νοείται η ΔΕΗ ως φορολογικός εισπρακτικός μηχανισμός... Επιστρατεύσεις μεταπολιτευτικά είχαμε αρκετές, δεν είναι νέο φαινόμενο. 1979 Τραπεζικοί υπάλληλοι, 1983 Οδηγοί και ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, 1986 Χειριστές και ιπτάμενοι μηχανικοί της Ολυμπιακής Αεροπορίας, 1994 Οδηγοί λεωφορείων ΟΑΣΑ, 2002 Ναυτεργάτες, 2006 Ναυτεργάτες, 2010 Ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτίων, 2011 Υπάλληλοι καθαριότητας Ο.Τ.Α, 2013 Εργαζόμενοι στο Μετρό, 2013 Ναυτεργάτες και 2013 Καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.

Μετά τις Δικαστικές Αποφάσεις έρχεται η "Μακρόνησος"... σαν χθες άλλωστε εγκαινιάζονταν ο Οργανισμός Αναμορφωτηρίων Μακρονήσου. Είναι αυτά που φέρεται να αποκαλούσε, ο πολιτικός πρόγονος του Σαμαρά, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, σύγχρονους Παρθενώνες! Και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν οι εκφραστές των "σύγχρονων Παρθενώνων", όταν ξεχύνεται μαζικά ο "νεοέλληνας" να πανηγυρίσει την επιτυχία του ΟΣΦΠ για την κατάκτηση του τροπαίου, και δεν βγαίνει να διαδηλώσει για τα όσα συμβαίνουν... Αντιπαράλληλα σε αυτό τον κόσμο των "νεοελλήνων" κινούνται και λιγοστοί άνθρωποι που πιστεύουν σε άλλου τύπου Παρθενώνες. Όπως ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λουί Παστέρ του Στρασβούργου και στο Κολέγιο της Γαλλίας στο Παρίσι, Ζαν Μαρί Λεν, που είχε τιμηθεί με Νομπέλ το 1987 "για την ανάπτυξη και χρήση μορίων με δομικές αλληλεπιδράσεις υψηλής επιλεκτικότητας". Σας παραθέτω αυτούσιο το λόγο του, σε συνέντευξη που έδωσε το 1997:

Για τους περισσότερους από εμάς η δουλειά σας, ο μοριακός προγραμματισμός, δεν έχει απτό νόημα. Δώστε μας έναν παραλληλισμό ώστε να μπορέσουμε να την κατανοήσουμε.
"Θα σας δώσω έναν ελληνικό παραλληλισμό. Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με το χτίσιμο του Παρθενώνα, αλλά με μια σημαντική διαφορά: υποθέτω ότι οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα έκαναν πρώτα τα σχέδια και στη συνέχεια οι εργάτες άρχισαν να κόβουν τις πέτρες και να τις βάζουν τη μια επάνω στην άλλη προκειμένου να υλοποιήσουν το σχέδιο, να φτιάξουν τον ναό. Στη δική μας περίπτωση κάνουμε τα σχέδια όπως και οι αρχιτέκτονες αλλά όταν φτιάχνουμε τις πέτρες τούς δίνουμε την πληροφορία που χρειάζονται ώστε να μπορούν να φτιάξουν τον ναό χωρίς την επέμβαση εργατών, βρίσκοντας κάθε μια τη θέση της. Με άλλα λόγια, δημιουργώντας μόρια τα οποία έχουν την πληροφορία που απαιτείται για την αυτοοργάνωσή τους μελετούμε τον τρόπο με τον οποίο τα μοριακά συστήματα αλληλεπιδρούν και αυτοοργανώνονται στον χώρο δημιουργώντας πολύπλοκες δομές, μοριακούς Παρθενώνες".
Και τι θα κάνετε με τους Παρθενώνες σας όταν θα είναι έτοιμοι;
"Προς το παρόν το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να καταλάβουμε πώς ακριβώς οι πέτρες μας αυτοοργανώνονται και ποιοι νόμοι διέπουν τις αλληλεπιδράσεις τους. Μετά θα σκεφθούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τους μικρούς Παρθενώνες που κατασκευάζουμε. Δεν μας απασχολούν ιδιαίτερα οι εφαρμογές. Σε αυτό το στάδιο, το να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες είναι πολύ σημαντικό. Όσο για τις πιθανές εφαρμογές, θα μπορούσα να σας πω πάρα πολλές, όμως δεν θα ήταν παρά σενάρια επιστημονικής φαντασίας".
Εσείς ποιους Παρθενώνες υπηρετείτε; Τους Παρθενώνες του κου Ρίζου ή του κου Ζαν Μαρί Λεν;

Γράφει ο Κάντζος Αριστείδης

Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)