Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η κυβέρνηση ισορροπεί επικίνδυνα επιχειρώντας να κάνει πολιτική σε βάρος της συνταγματικής νομιμότητας και των εργατικών δικαιωμάτων. Μετά τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, ήρθε η σειρά και για 86.000 περίπου εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να πέσουν θύματα της επιβολής πολιτικής επιστράτευσης.

Μάλιστα, την Κυριακή (!) τυπώθηκαν από το εθνικό τυπογραφείο η απόφαση επιστράτευσης και τα σχετικά φύλλα χωρίς καν να έχει ληφθεί η σχετική οριστική απόφαση από τις κατά τόπους ΕΛΜΕ. Η εξέλιξη αυτή αν και απόλυτα αναμενόμενη αποτελεί πάντως ευτελισμό του προστατευόμενου δικαιώματος στην απεργία (α. 23 παρ. 2 Σύνταγμα), δια της επανειλημμένης χρήσης ενός νόμου αμφισβητούμενης ούτως ή άλλως συνταγματικότητας. Εξάλλου ασχέτως της πολιτικής άποψης του καθενός σχετικά με την εν λόγω απεργία, η επιβολή της πολιτικής επιστράτευσης συνταγματικά είναι ανεκτή μόνο στις περιπτώσεις πολέμου, θεομηνίας ή κίνδυνου της δημόσιας υγείας (α. 22 παρ. 4 Συντάγματος). Η αναφορά της "διαταραχής της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας" στην σχετική απόφαση που υπεγράφη από τον Πρωθυπουργό μόνο διακοσμητικό στοιχείο αποτελεί αφού δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα ενώ και η επίκληση, ως επαρκής αιτιολόγηση της δημόσιας υγείας, της "ψυχικής υγείας των υποψηφίων" μάλλον γέλωτα μπορεί να προκαλέσει καθώς κίνδυνος υγείας παγίως θεωρείται ο κίνδυνος διάδοσης λοιμωδών και άλλων νοσημάτων.

Ως νομικοί, ως εργαζόμενοι και ως Έλληνες πολίτες παρατηρούμε έντρομοι την διολίσθηση της κυβέρνησης σε πρακτικές που θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές και εγκαλούμε την πολιτική ηγεσία για πλήρη έλλειψη νομιμότητας σε αυτή της την επιλογή. Ως Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης είμαστε αλληλέγγυοι με την ΟΛΜΕ και καλούμε τους συναδέλφους σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις υποστήριξης που έχουν προκηρυχθεί για τις επόμενες ημέρες. Την επόμενη φορά μπορεί να είναι ο καθένας μας...

Σύλλογος Ασκουμένων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης
Επικοινωνία:
askoumenoithess@yahoo.com, askoumenoithess.blogspot.com,
facebook/Συλλογος Ασκουμενων Δικηγορων Θεσσαλονικης, τηλ: 6970057700

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Μήττας Μιχάλης Φουλίδου Ανδριάνα

Πηγή

Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας