Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ : δε λες κουβέντα; κρυμμένα μυστικά σε ντοκουμέντα ;

Τι είναι, λοιπόν, τα δικαιώματα; Χάρες που σου κάνουν; Τίτλοι, που άλλοτε τους αποδίδουν κι άλλοτε τους ανακαλούν; Προνόμια που απονέμουν ή αναιρούν; Που ενισχύουν ή αποδυναμώνουν; Που τα κρύβουν ή τα φανερώνουν; Και ποιος είναι αυτός που μπορεί να έχει αυτή την εξουσία; Είναι ένα ανώτερο ον που έχει αυτή τη δυνατότητα λόγω φύσης;
ΟΧΙ. Τα δικαιώματα είναι αυθύπαρκτα. Δεν εξαρτώνται από κανέναν. Είναι πάντα εκεί και σου ανήκουν. Είναι η περιουσία σου. Είναι η ίδια σου η ύπαρξη. Τα αφήνεις ανυπεράσπιστα άνθρωπε. Τα αφήνεις ανυπεράσπιστα και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι υποχωρεί αυτή η ίδια η ανθρώπινη φύση σου. Γιατί, αυτό ακριβώς είναι τα δικαιώματα. Είσαι εσύ ο ίδιος.



Η υιοθέτηση του Χάρτη, ανακηρύχθηκε επίσημα στη Νίκαια τον Δεκέμβριο 2000 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Το Δεκέμβριο του 2009, η θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας κατέστησε τον χάρτη νομικά δεσμευτικό ισότιμα με τις συνθήκες. Για το λόγο αυτό, ο χάρτης τροποποιήθηκε και έγινε η επίσημη διακήρυξή του για δεύτερη φορά τον Δεκέμβριο του 2007.
Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να τα διαβάσετε, μήπως η ανάγνωση επαναφέρει τουλάχιστον μνήμες. 
Στο προοίμιο του Χάρτη αναγράφεται το εξής: 
«Οι λαοί της Ευρώπης, εγκαθιδρύοντας μεταξύ τους μία διαρκώς στενότερη ένωση, αποφάσισαν να μοιραστούν ένα ειρηνικό μέλλον θεμελιωμένο σε κοινές αξίες.»
Συνοπτικά :
· κεφάλαιο I: αξιοπρέπεια (ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου, απαγόρευση των βασανιστηρίων και των απάνθρωπων εξευτελιστικών ποινών ή μεταχείρισης, απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας).

· κεφάλαιο II: ελευθερία (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δικαίωμα γάμου και δικαίωμα ίδρυσης οικογένειας, ελευθερία σκέψης συνείδησης και θρησκείας, ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης, ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, ελευθερία των τεχνών και των επιστημών, δικαίωμα εκπαίδευσης, επαγγελματική ελευθερία και δικαίωμα στην εργασία, ελευθερία ίδρυσης επιχείρησης δικαίωμα ιδιοκτησίας, δικαίωμα ασύλου, προστασία σε περίπτωση απομάκρυνσης, επαναπροώθησης και απέλασης).

· κεφάλαιο III: ισότητα (ισότητα έναντι του νόμου, μη διάκριση, πολιτισμική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία, ισότητα ανδρών και γυναικών, δικαιώματα του παιδιού, δικαιώματα των ηλικιωμένων, ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες).

· κεφάλαιο IV: αλληλεγγύη (δικαίωμα στην πληροφόρηση και στη διαβούλευση με τους εργαζομένους στο πλαίσιο της επιχείρησης, δικαίωμα διαπραγματεύσεων και συλλογικών ενεργειών, δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας, προστασία έναντι αδικαιολόγητης απόλυσης, δίκαιοι και ισότιμοι όροι εργασίας, απαγόρευση της εργασίας των παιδιών και προστασία των εργαζόμενων νέων, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, κοινωνική ασφάλεια και κοινωνική αρωγή, προστασία της υγείας, πρόσβαση σε υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος, προστασία του περιβάλλοντος, προστασία των καταναλωτών).

· κεφάλαιο V: ιθαγένεια (δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις δημοτικές εκλογές, δικαίωμα χρηστής διαχείρισης, δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, δικαίωμα αναφοράς, ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή, διπλωματική και προξενική προστασία).

· κεφάλαιο VI: δικαιοσύνη (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και αμερόληπτου δικαστηρίου, τεκμήριο αθωότητας και δικαιώματα υπεράσπισης, αρχές νομιμότητας και αναλογικότητας αξιόποινων πράξεων και ποινών, δικαίωμα του προσώπου να μην δικάζεται ή να μην τιμωρείται ποινικά δύο φορές για την ίδια αξιόποινη πράξη).
Τί παρατηρούμε; Σχεδόν όλα «εξαφανίστηκαν» . Και μάλιστα, εξαφανίστηκαν με επίκλησή τους. Σχεδόν τίποτα δεν προστατεύεται, κι όλα προσβάλλονται με επίκληση την υπεράσπισή τους. 

Θέλεις να σου πω και κάτι άλλο; Εδώ λέει ότι : «Τον Ιούνιο του 1999 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κολωνίας έκρινε σκόπιμο να συγκεντρώσει τα θεμελιώδη δικαιώματα που ίσχυαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε έναν χάρτη ώστε να τα καταστήσει περισσότερο εμφανή στους πολίτες.» 

Θέλω να δώσεις σημασία στις λέξεις που χρησιμοποιεί για τα δικαιώματά σου. Συγκεντρώθηκαν για να καταστούν εμφανή. Και αυτό κρίθηκε και σκόπιμο. Τα θεμελιώδη δικαιώματά σου, κάποιος τα διασκορπά και κάποιος τα συγκεντρώνει; Κάποιος τα κρύβει και κάποιος τα εμφανίζει; Και όλα αυτά προκύπτουν από σκοπιμότητες;

ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟ. ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ ΣΑΦΕΣ. 

Γράφει η Αγγελική Χάψα

Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)