Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ασφαλιστικά μέτρα κατά FACEBOOK


Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στα Ελληνικά Δικαστήρια για παραβίαση της ιδιωτικότητας από την εταιρία με την επωνυμία "FACEBOOK Ireland Limited" με την οποία συμβάλλονται οι Ευρωπαίοι χρήστες, με έδρα την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας Δουβλίνο.

Την αίτηση συνυπογράφει ο Δικηγόρος του ΔΣΑ Σπυρίδων Αδάμ.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δημοσιεύεται εδώ και για κατέβασμα εδώ. Η πραγματογνωμοσύνη εδώ και για κατέβασμα εδώ.
Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που απευθύνεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητάμε να διαταχθούν ασφαλιστικά μέτρα για την προσωρινή προστασία του δικαιώματός μας επί της προσωπικότητάς μας με την προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε και συγκεκριμένα:

Να προβεί η Facebook σε άρση της προσβολής και σε παράλειψη της προσβολής στο μέλλον, με υποχρέωση ΣΕ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ από τους λογαριασμούς μας

I. της χρονικής σφραγίδας (time stamp) στην εφαρμογή facebook mobile για iPhone, από την οποία οι φίλοι μας πληροφορούνται χωρίς την έγκρισή μας, την τελευταία σύνδεση ("last active") που πραγματοποιήσαμε στο facebook από τα κινητά μας τηλέφωνα (sceenshot εδώ) και

II. της λειτουργίας «διαβάστηκε» ("seen") στα μηνύματα που ανταλλάσσουμε με τους φίλους μας στο facebook (sceenshot εδώ)


Περισσότερες πληροφορίες για το “last active” (στην εφαρμογή facebook mobile για iPhone) και τη λειτουργία «διαβάστηκε» ("seen") στα μηνύματα, μπορείς να βρεις εδώ.


Η αίτηση ασφαλιστικών περιλαμβάνει οκτώ Κεφάλαια:

1. Ιστορικό


3. Εντολή για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και σύνταξη πραγματογνωμοσύνης

4. Τελικά Συμπεράσματα πραγματογνωμοσύνης

5. Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 1981

Η 95/46/ΕΚ Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως της 24.10.1995 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Ο ν. 2472/1997 για την "Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα", που εξεδόθη σε συμμόρφωση προς τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 1981 (που κυρώθηκε με το ν. 2068/1992) και την 95/46/ΕΚ Οδηγία
Η 2002/58/ΕΚ Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2002 σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την «ιδιωτική ζωή και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες»)

6. Το άρθρο 22 ν. 2472/1997 για την "Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα" που προβλέπει ποινικές κυρώσεις για τις αναφερόμενες σ` αυτό κατηγορίες συμπεριφορών που κρίνονται αξιόποινες.
Νόθος αντικειμενική ευθύνη του υπεύθυνου επεξεργασίας για χρηματική ικανοποίηση κατόπιν εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 23 του ν. 2472/1997 και του ταυτάριθμου άρθρου της κοινοτικής οδηγίας 95/46/ΕΚ, σε συνδυασμό με τις εδω εφαρμοζόμενες διατάξεις των άρθρων 57, 299 και 932 ΑΚ.

7.
I. Ζητήματα διεθνούς ποινικού δικαίου. Διαδικτυακά εγκλήματα: ο δόλος του δράστη ως προς τον τόπο επέλευσης του αποτελέσματος.
II. Διεθνής δικαιοδοσία Ελληνικών Δικαστηρίων. Ειδική δωσιδικία "του δικαστηρίου του τόπου, όπου συνέβη το ζημιογόνο γεγονός" που συντρέχει και ως προς τις ενοχές από αδικοπραξία κατά το άρθρο 5 σημ. 3 της Συμβάσεως του Λουγκάνο που κυρώθηκε από την Ιρλανδία και την Ελλάδα , πρόσθετα δε, κατά τη διάταξη του άρθρου 26 του ΑΚ

8. Ασφαλιστικά μέτρα κατ άρθρο 14 Ν 2472/1997 (Προστασία ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων) με αίτημα άμεσης αναστολής ή μη εφαρμογής πράξης που θίγει το υποκείμενο, την οποία έχει λάβει πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου αποκλειστικά με αυτοματοποιημένη επεξεργασία στοιχείων, που αποβλέπει στην εν γένει αξιολόγηση της συμπεριφοράς του. Επικουρικά, άρθρου 57 ΑΚ προστασίας της προσωπικότητας.

H αίτηση θα εκδικαστεί στις 12/07/2013.

Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)