Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ακούς; Ένα παιδί πεθαίνει κάθε 3 δευτερόλεπτα...

1 παιδί πεθαίνει κάθε 3 δευτερόλεπτα... αιτία; Η ραγδαία αυξανόμενη φτώχεια στον
πλανήτη που στερεί την πρόσβαση σε τροφή, σε νερό, σε θέρμανση, σε ένδυση, σε
υγειονομική περίθαλψη... Πηγή: ysterografa.gr
Κάπου ανάμεσα στην παγκόσμια ανθρώπινη δυστυχία, στην εξαθλίωση, στον υποσιτισμό, στον αναλφαβητισμό, στην έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και στους άστεγους υπάρχουν 1.453 άτομα, που κατέχουν περιουσία 5,5 τρισεκατομμυρίων USD δηλαδή ίση με το ΑΕΠ της Κίνας, της 2ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο!
Πάνω από 13 εκατ παιδιά στην Ε.Ε. στερούνται βασικά αγαθά για την ανάπτυξή τους ενώ
30 εκατ παιδιά σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες ζουν σε συνθήκες φτώχειας! Οι δείκτες
επιδεινώνονται χρόνο με το χρόνο. Πηγή: imerisia.gr
Πάνω από 200.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αυτοκτόνησαν πέρσι, κατά 15% περισσότεροι σε σχέση με άλλες χρονιές. Κύρια αιτία των αυτοκτονιών ήταν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει. Την ίδια ώρα αυξάνονταν κατά 200 άτομα η λίστα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, αποτελώντας το απόλυτο ρεκόρ στα 26 συναπτά χρόνια που καταμετρά το περιοδικό Forbes. Για κάθε ένα δισεκατομμυριούχο που προστίθεται στη λίστα του Forbes, 2.191.000 άνθρωποι διασχίζουν το κατώφλι της φτώχειας.
Ελλάδα 2012: εξαθλιωμένος ηλικιωμένος σε κάδο απορριμάτων έξω από κεντρικό
κατάστημα πολυεθνικής αλυσίδας πώλησης τροφίμων. Πηγή: aegeanews.gr
Πρώτος στην λίστα είναι ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλίμ με συνολική περιουσία 73 δις USD (κατά 4 δις μεγαλύτερη από το 2012). Αν παίρναμε αυτά τα χρήματα σήμερα, δεν θα υποσιτίζονταν 820 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη. Υποσιτισμένος άνθρωπος σημαίνει δια βίου μειωμένη εργασιακή-παραγωγική ικανότητα, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του παγκόσμιου οργανισμού υγείας ανέρχεται σε οικονομικό κόστος τουλάχιστον 30 δις USD κατ' έτος.
Σοβαρά υποσιτισμένο παιδί ζυγίζεται στο Κέντρο Διατροφικής Αποκατάστασης της
περιοχής Σιβπούρι στην Ινδία. Πηγή: Adnan Abidi/Reuters
Δεύτερος είναι ο Αμερικανός Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, με συνολική περιουσία 67 δις USD (κατά 6 δις περισσότερα από το 2012). Αν από αυτά τα χρήματα παίρναμε μόνο 18,5 δις USD, σήμερα δεν θα γεννιόντουσαν 20 εκατομμύρια ελλιποβαρή βρέφη στις αναπτυσσόμενες χώρες και δεν θα πέθαιναν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια από αυτά. Tα ελλιποβαρή βρέφη είναι οι μελλοντικοί ενήλικες με μειωμένες νοητικές και σωματικές ικανότητες. 
Η Εκκλησία της Ελλάδος θα αναλάβει υπό την προστασία της 2.000 παιδιά στην
Αττική, των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Ελλάδα 2012!!! Πηγή: Έθνος
Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Ισπανός Αμάνθιο Γκαρθία, δημιουργός της εταιρείας ένδυσης Zara με περιουσία 57 δις USD (κατά 19,5 δις περισσότερα από το 2012). Αν από αυτά τα χρήματα παίρναμε 9,5 δις USD στην πρόληψη ψυχικής υγείας δεν θα αυτοκτονούσαν 200.000 άνθρωποι κάθε χρόνο!
Συνηθισμένη εικόνα κάτω απ'τις γέφυρες του Σουηδικού Μοντέλου Ανάπτυξης, στο
Gothenburg των 3.400 άστεγοι, οι οποίοι κάθε νύχτα έχουν να αντιμετωπίσουν,
τις ακραία χαμηλές θερμοκρασίες και τη σφοδρή χιονόπτωση του χειμώνα.
Πηγή: globalomen.com
Τέταρτος ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ουόρεν Μπάφετ, με περιουσία 53,5 δις USD (κατά 9,5 δις πλουσιότερος από το 2012). Αν από αυτά τα χρήματα δαπανούνταν στοχευμένα 850 εκατομμύρια USD κατά της ελονοσίας, δεν θα πέθαιναν 750.000 παιδιά κάθε χρόνο! Αν παίρναμε ακόμα 980 εκατομμύρια USD για στοχευμένο εμβολιασμό βρεφών δεν θα πέθαιναν 510.000 παιδιά!
Κατά 20% μπορεί να μειωθεί η παιδική θνησιμότητα από την ελονοσία, μόνο & μόνο
αν τα παιδιά κοιμούνται κάθε βράδυ κάτω από ειδική κουνουπιέρα. Πηγή: Έθνος
Αναλύοντας την πληθυσμιακή κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, βλέπουμε ότι το 8,1% του πληθυσμού του πλανήτη, δηλαδή 373 εκατομμύρια άνθρωποι περίπου, κατέχει το 82,4% του παγκόσμιου πλούτου. Το υπόλοιπο 91,9% του πληθυσμού της Γης, δηλαδή 4,2 δις άτομα περίπου,  κατέχει το 17,6% του παγκόσμιου πλούτου! Από αυτά τα 4,2 δις, με βάση την περιουσία τους, κρίνεται η ζωή τους ικανοποιητική μόνο για 1,035 δις ανθρώπους.Και ερχόμαστε στην επιτομή του κανιβαλισμού.
Υπάρχουν 3,184 δις άνθρωποι, δηλαδή το 69,3% του πληθυσμού του πλανήτη, που ζουν από τα κοινώς παραδεκτά όρια φτώχειας και κάτω. Έχουν συνολική περιουσία 7,3 τρις USD, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,3% του παγκόσμιου πλούτου! Σε αυτή την ομάδα συναντάμε ανθρώπους υποσιτισμένους, άστεγους, χωρίς πρόσβαση σε υγεία, σε ρεύμα, σε νερό, σε ένδυση. Για τους τμηματικά αποκομμένους ανθρώπους από τον κοινωνικό ιστό δεν κάνουμε κανένα λόγο για την πρόσβαση σε παιδεία, δικαιοσύνη, πολιτισμικά δρώμενα και διάφορα καταναλωτικά αγαθά. Αναφερόμαστε μόνο στις βασικές προϋποθέσεις επιβίωσης!!!
Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση. Πηγή: Έθνος
Με δεδομένο την ολοένα και αυξανόμενη φτωχοποίηση, κυρίως μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, και την βίαιη αναδιανομή πλούτου προς όφελος των λίγων, θα πρέπει να διευκρινίσουμε και ποιες είναι οι ακολουθούμενες πολιτικές στον πλανήτη. Είναι αδιαμφισβήτητο πια, ότι οι οικονομίες που επικράτησαν είναι κατ' απόλυτη-συντριπτική πλειοψηφία ελεύθερες-φιλελεύθερες και μεικτές δηλαδή καπιταλιστικές. Σήμερα οι καπιταλιστικές οικονομίες νομοθετούν, δίχως τα προσχήματα του παρελθόντος, κατ' αποκλειστικότητα υπέρ των πλουσίων, και αυτό δεν το αμφισβητούν ούτε οι ίδιοι οι υποστηρικτές του καπιταλιστικού συστήματος.
Η Ευρώπη του 2008 και η εξέλιξή της μέχρι το 2011, αποδεικνύει ότι η φτώχεια
καλπάζει σε όλες τις χώρες με ιδιαίτερη έμφαση στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Με απόλυτο εργαλείο το Τραπεζικό Σύστημα, και τους κανόνες των Χρηματαγορών, που χειραγωγούνται από τους γνωστούς μεγιστάνες, απομυζούν το πορτοφόλι των κατώτερων κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων. Αυτό το χαρακτηριστικό των καπιταλιστικών οικονομιών ο λαός το ονοματίζει Διαπλοκή, κάνοντας την λανθασμένη εκτίμηση πως επειδή η Διαπλοκή ουσιαστικά τον υπερχρεώνει, είναι "λογικό" αυτό που βιώνει να είναι κρίση χρέους. Παραγνωρίζει όμως, πως σε κάθε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι με ιλιγγιώδεις ρυθμούς πάντα! Έχουμε δηλαδή μια υπερσυσσώρευση κεφαλαίων σε συγκεκριμένα ολιγοπώλια-μονοπώλια, άρα αυτό που βιώνει είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και όχι κρίση χρέους. Από τα στοιχεία που παραθέσαμε πιο πάνω, αποδεικνύεται ότι έχει συγκεντρωθεί αμύθητος πλούτος στα χέρια λίγων.
Η περιβόητη Γερμανική μηχανή, η ατμομηχανή της Ευρώπης που δεν διαφέρει
σε τίποτα από τις υπόλοιπες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου. Ολοένα &
αυξανόμενοι ρυθμοί φτώχειας & μεγέθυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων...
Πηγή: e-go.gr
Σε όλες τις χώρες του κόσμου, που έχουν έστω και μία υποτυπώδη Συνταγματική Χάρτα, θα δούμε ότι στην φορολόγηση των πολιτών τους, αναφέρεται πως "οι πολίτες συνεισφέρουν αδιακρίτως στα δηµόσια βάρη αναλόγως των δυνάµεών τους".
Αυτό σημαίνει ότι:
1ον ο φόρος πρέπει να επιβάλλεται σε όλα τα πρόσωπα που ζουν στην επικράτεια χωρίς διακρίσεις και
2ον κάθε πολίτης πρέπει να συνεισφέρει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες.

Επομένως:
  • η φορολόγηση πρέπει να είναι κλιμακωτή και ανάλογη του ύψους των εισοδημάτων του κάθε πολίτη.
  • οι πολίτες με το ίδιο ποσό εισοδήματος έχουν την ίδια φορολογική επιβάρυνση.
  • οι πολίτες χωρίς εισόδημα δεν έχουν καμία φορολογική επιβάρυνση, γιατί η φοροδοτική τους ικανότητα είναι μηδενική.
Σε όλες τις χώρες του κόσμου, χάνουν τα εισοδήματα των πολιτών την αγοραστική
δύναμή τους, περνούν στο φάσμα της φτώχειας με αυξανόμενους ρυθμούς και
ταυτόχρονα διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Πηγή: Το Βήμα
Παρότι όμως, υπάρχει αυτή η βασική Συνταγματική Αρχή φορολογικού "Δικαίου", είναι ουσιαστικά ανενεργή. Τα φορολογικά βάρη πέφτουν κατά συντριπτική πλειοψηφία στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Κάθε φορά δε, που χρειάζεται να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο, το οποίο φτωχοποιεί περισσότερο τους ήδη φτωχούς πολίτες, οι εκάστοτε κυβερνήσεις βγαίνουν, μετά κλαυθμών και οδυρμών, να δηλώσουν ότι:
"...βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να πάρουμε αυτά τα άδικα μέτρα, όμως είναι αναπόφευκτα... δεσμευόμαστε να αποκαταστήσουμε τις όποιες κοινωνικές αδικίες στο συντομότερο χρονικό διάστημα!!!..."
Ταυτόχρονα, τους όποιους φόρους καλούνται να πληρώσουν οι "έχοντες", τελικά δεν τους πληρώνουν, κάνοντας χρήση, είτε τα διάφορα νομιμοφανή παραθυράκια της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, είτε τη σκόπιμη αδράνεια των φοροεισπρακτικών μηχανισμών!!!
Ελλάδα 2013
Στην Ελλάδα έχουμε χαρακτηριστική αποτύπωση των παραπάνω στο προφίλ των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πρώτα, βάζουμε φόρους, που ουσιαστικά είναι αδύνατον να εισπραχθούν, μιας και εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα των μεσαίων και κατώτερων οικονομικών στρωμάτων. Έτσι, εκτοξεύονται πάνω από τα 56 δις ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο!  Μετά, στέλνουμε "ραβασάκια" για κατασχέσεις ανείσπρακτων οφειλών... για πρώτη φορά έχουμε πάνω από 2,3 εκατομμύρια πολίτες να χρωστούν έως 3.000 ευρώ. Όσο ανεβαίνουμε την πυραμίδα βλέπουμε ότι 100 χιλιάδες πολίτες χρωστούν από 3.000 - 300.000 ευρώ, 5.770 χρωστούν από 300.000 - 1 εκατομμύριο ευρώ, και 1.500 χρωστούν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.
  • Τα 2,3 εκατομμύρια πολιτών χρωστούν περίπου 2,7 δις ευρώ, όσα δηλαδή οι 10 μεγαλύτεροι οφειλέτες!
  • Οι πρώτοι 10.000 μεγαλοοφειλέτες οφείλουν πάνω από 39 δις ευρώ!
  • Οι πρώτοι 5.000 μεγαλοοφειλέτες οφείλουν άνω των 15,5 δισ. ευρώ!
  • Ο μεγαλύτερος οφειλέτης χρωστάει πάνω από 1 δις ευρώ!
  • Οι 15 μεγαλύτεροι οφειλέτες χρωστούν πάνω από 3,2 δις ευρώ! 
Τσικνοπέμπτη-Αθήνα 2013: Μοιράστηκαν από το Σύλλογο Κρεοπωλών της Βαρβακείου
Αγοράς πάνω από 2,5 τόνοι κρέας & 100 λίτρα κρασί. Οι Αθηναίοι, παρά τη βροχή,
έμειναν επί ώρες στην ουρά για να προμηθευτούν ένα κομμάτι φαγητού…
Το ελληνικό δημόσιο έχει "πετύχει" να εισπράξει το 0,5% των ποσών που οφείλουν οι "έχοντες"! Αντί να κυνηγήσει λοιπόν, να εισπράξει τα 39 δις ευρώ οφειλές των μεγάλων ψαριών, ξεκινάει πογκρόμ κατασχέσεων προς τα 2,3 εκατομμύρια μικροοφειλετών με στόχο να εισπράξει 1,9 δις!!!

Κλείνοντας θα ήθελα να πω μόνο τα εξής:
Δες τα στοιχεία ξανά και ξανά και ξανά...
Δες τις εικόνες ξανά και ξανά και ξανά...
Μας αξίζει να βγαίνουμε στους δρόμους με τα χέρια απλωμένα ως επαίτες ή πρέπει να βγούμε αγωνιζόμενοι με τα χέρια υψωμένα σε γροθιά;
Πρέπει η συνείδησή μας να αφυπνιστεί;
Ναι, κάναμε λάθη και εκμαυλιστήκαμε από το σύστημα αυτό... όμως αναλογίσου, σε ποιο κόσμο τελικά θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας; Αναλογίσου, ποιο έγκλημα κάνουμε; σκοτώνουμε τα παιδιά μας...
Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού.
Ο καπιταλισμός, "ανθρώπινος" δεν γίνεται ούτε στην 2α παρουσία...

ΑΚΟΥΣ;

Ένα παιδί πεθαίνει κάθε 3 δευτερόλεπτα.

Γράφει ο Κάντζος Αριστείδης


Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)