Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

The Gap as definition of unhappiness

Ο ορισμός της ευτυχίας εντοπίζεται σ' ένα κενό. Όχι όπως λέμε ένα κενό σχήμα λόγου, αλλά σ' ένα πραγματικό κενό και μάλιστα σ' ένα αρνητικό κενό. Σ' ένα gap. Σ' ένα κενό μεταξύ του "θέλω" και του "έχω". Όσο μεγαλύτερο είναι το κενό μεταξύ αυτών των δυο συνιστωσών, τόσο μεγαλύτερη η δυστυχία του ανθρώπου. Και όλα τα αλλά περί πνευματικών αξιών και της δι' αυτών απορρέουσας ευτυχίας, είναι  χριστιανικά crap.

Tο κενό και η δυστυχία τελούν σε αναλογική σχέση μεταξύ τους. Όσο μεγαλύτερο το κενό, τόσο μεγαλύτερη η δυστυχία. Το " θέλω" δεν είναι απαραίτητα να είναι  πάντα υλικής υπόστασης δηλ. να αφορά χρήματα, αλλά ως συνήθως και σε τελική ανάλυση όπως έλεγε ο Κάρολος, αφορά πάντα το χρήμα. Ακόμα και η πατρίδα πχ., ως το υπέρτατο άυλο αγαθό, είναι εν τέλει άθροισμα οικοπέδων, έχον σχέση με χρήματα.

Ενιγιουει. Μπορεί βέβαια το "θέλω" ας πούμε, να είναι το ξαναντάμωμα με έναν παλιό φίλο, να τα ξαναφτιάξω με την πρώην μου, να ξαναδώ τον χαμένο αδερφό μου αλλά στο 99,9% των περιπτώσεων, θα έχει άμεσα ή έμμεσα σχέση με χρήματα κι ας αποσκοπεί εμφανώς σε σκοπό μη χρηματικό όπως τα παραπάνω παραδείγματα, που εκπληρώνονται με χρήμα πιο εύκολα. Αφού ας πούμε αν έχω χρήματα, θα τρέξει να με βρει η πρώην μου από μόνη της και ο αδελφός μου θα βάλει την Νικολούλη να με βρει πάση θυσία. 

Το θέμα είναι ότι, στην επιστήμη είναι δεδομένη η αυξητική σχέση του "θέλω" με το επίπεδο καλλιέργειας, παιδείας, γνώσης του ανθρώπου  Με άλλα λογία, όσο πιο μορφωμένος κάποιος, τόσο περισσότερα τα "θέλω " και οι απαιτήσεις του. Η εξελικτική πορεία του ανθρώπου στο διάβα των χιλιετιών, χαρακτηρίζεται από μια συνεχής καλλιέργεια, παιδεία, γνώση.

Άρα σύμφωνα με τα παραπάνω, αναγκαία είναι και η αύξηση και η πλήθυνση των "θέλω" του. Τα "θέλω" μπορεί να μην σταματούν ποτέ αφού δεν σταμάτα η ιστορική εξέλιξη και η συνυφασμένη μ' αυτήν καλλιέργεια του ανθρώπου σταματούν όμως τα "έχω" του. Διότι ο μέγιστος αριθμός ώσης κατανομής των "έχω" σ' ένα κλειστό κύκλωμα όπως είναι η γη μ' αυτό το κοινωνικό σύστημα, έχει φτάσει και ξεπεράσει το πικ του και πήρε ήδη την κατιούσα. 

Αποτέλεσμα: Στο μέλλον όλο και περισσότεροι άνθρωποι καλλιεργημένοι με πολλά "θέλω", θα τελούν σε αναντιστοιχία με τα "έχω" τους και θα είναι πιο δυστυχισμένοι.

Επιμύθιον της όλης ιστορίας: Μείνετε όσο μπορείτε πιο αγράμματοι για να έχετε λιγότερα "θέλω" και γι αυτό να μην επιθυμείτε τα "έχω". Αλλιώς, φτιάξτε ένα άλλο κοινωνικό-οικονομικό σύστημα. 

Γράφει ο Δημήτριος Δημητριάδης

Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)