Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Η εφεύρεση των QR Codes και το krimaOpolitis.gr


krimaOpolitis.gr: ο πρώτος καταγγελτικός ιστότοπος με την φιλοσοφία και την  μορφή που έχουν τα μπλόγκς σήμερα

Από το 1999 έως το 2000 σχεδίασα με το πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων Dreamweaver σε γλώσσα html, τον πρώτο καταγγελτικό ιστότοπο με την μορφή και την φιλοσοφία που έχουν μπλόγκς σήμερα! Το μπλοκ στήθηκε στις free τότε υπηρεσίες web hosting, geocities.com (yahoo) και tripod.com (Lycos). Ανέβασα το krimaOpolitis στο ίντερνετ και το σύνδεσα με την ηλεκτρονική διεύθυνση krimaOpolitis.gr (domain name το οποίο κατοχύρωσα την ίδια περίοδο), για να δημοσιοποιήσω το προσωπικό δράμα που ως ασκούμενος δικηγόρος βίωσα, της εξοντωτικής πενταετούς καθυστέρησης της αναγνώρισης του πτυχίου μου από την τότε υπηρεσία αναγνώρισης πανεπιστημιακών τίτλων της αλλοδαπής ΔΙΚΑΤΣΑ.
Ο διαδικτυακός τόπος krimaOpolitis.gr ήταν ένας πρωτοποριακός για την εποχή του ισότοπος, στον οποίο δημοσιεύονταν νομικοί και πραγματικοί ισχυρισμοί σχετικοί με το προβαλλόμενο θέμα, ψηφιοποιημένα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα, καθώς και μαγνητοφωνημένοι διάλογοι με δημοσίους υπαλλήλους της υπηρεσίας σε αρχεία ήχου mp3! Δεν θα πω τίποτα περισσότερο για το ΔΙΚΑΤΣΑ της εποχής εκείνης, εκτός από τη μεγάλη οργή μου για το "σύστημα ΠΑΣΟΚ", διότι η θύμηση και μόνο των γεγονότων εκείνων μου προκαλεί ακόμη και σήμερα σοβαρή ψυχική διέγερση. Τα χρόνια εξάλλου πέρασαν, η λήθη και η ορθολογιστική νομική θεώρηση των πραγμάτων που τιθασεύει τα πάθη και καταλαγιάζει τα ανθρώπινα μίση επέδρασαν κατευναστικά και συνεπώς, η παρούσα ανακίνηση του ζητήματος στόχο δεν έχει να ξεθάψει τα φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά να δείξει τη διορατικότητα που είχα, όταν πριν 15 χρόνια «έστηνα» το krimaOpolitis.gr.

Στην τελική του μορφή το krimaOpolitis ήταν έτοιμο για δημοσίευση το 2002 (ταυτόχρονα σχεδόν με την αναγνώριση του πτυχίου μου), πλην όμως δεν δημοσιεύθηκε ποτέ, διότι έκρινα ότι ήμουν άπειρος τότε να χειριστώ νομικά τις διαδικασίες που αναπόφευκτα θα ανοίγονταν. Επίσης οικονομικά, ξεκινώντας με μεγάλη καθυστέρηση την καριέρα μου ως δικηγόρος και έχοντας ήδη περάσει μέσα από μια ταραχώδη πορεία συνεχούς επαγγελματικού επαναπροσανατολισμού λόγω της αβεβαιότητας από την πενταετή καθυστέρηση της αναγνώρισης του πτυχίου μου, ήμουν παντελώς ανίσχυρος να αντιμετωπίσω τυχόν περιουσιακές συνέπειες από την δημοσίευση του θέματος. Έτσι το krimaOpolitis.gr έμεινε ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ που δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, παραμένοντας έως σήμερα αποθηκευμένο στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών μου, να μου θυμίζει τον τρόπο που ατένιζα τις κοινωνίες μέσα από τις καινοτόμες τεχνολογίες.

Για να αντιληφθούμε όμως καλύτερα την εποχή για την οποία μιλάμε (1999-2000), πριν δώσω στη δημοσιότητα τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο της αρχικής σελίδας του krimaOpolitis, θα ήθελα να θυμίσω την μορφή που είχαν τότε, η σελίδα της Google που εμφανίστηκε το 1998, τoυ Youtube που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005, του Yahoo που ήταν η πρώτη ουσιαστικά μηχανή αναζήτησης που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1995 και του δημοφιλούς online βιβλιοπωλείου Amazon.com που ''άνοιξε'' το 1995. Το (the)Facebook ξεκίνησε την λειτουργία του το 2004 και το Twitter το 2006. Μπλόγκς με την μορφή που υπάρχουν σήμερα δεν υπήρχαν τότε ούτε κατά διάνοια, ενώ η ευρεία διάδοσή τους στον κοινό μέσο χρήστη θα καθυστερούσε δέκα ακόμη χρόνια... Τα εξελιγμένα κινητά τηλέφωνα της πρωτοπόρου την εποχή εκείνη Nokia μπορείς να τα δεις εδώ. Το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσα την περίοδο εκείνη ήταν το Ericsson T39.

Οι ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι στο homepage του krimaOpolitis.gr που οδηγούν στην ουσία της υπόθεσης είναι ανενεργοί. Έχω αφήσει ενεργά, μόνο τα λινκς, "Η κρυφή δικτυωμένη κάμερα του ενεργού πολίτη", "Το SMS του κινητού σου έχει δύναμη" και το "Ο πολίτης ως απειλή του δημόσιου βίου σε λανθάνουσα κατάσταση". Στα κείμενα που παραπέμπουν οι παραπάνω σύνδεσμοι, προέβλεψα με ακρίβεια, τον μετασχηματισμό του διαδικτύου σε ελεύθερο βήμα έκφρασης κάθε πολίτη. O σχεδιασμός και το ύφος γραφής του site, προμήνυε την μορφή που θα έπαιρνε η μπλογκόσφαιρα αργότερα. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι προέβλεψα με ακρίβεια την έλευση των "κοινωνικών δικτύων" (!), με την έννοια των σύγχρονων μεθόδων κοινωνικής δικτύωσης που αναπτύχθηκαν ουσιαστικά από το 2005 και μετά (με την έκρηξη του MySpace που το 2005 είχε περισσότερες προβολές σελίδας από την Google) και μεταγενέστερα με το Facebook που ξεκίνησε το 2004 και έγινε το μεγαλύτερο site κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές του 2009. Με το krimaOpolitis.gr οραματίστηκα πριν από 15 χρόνια, την νεώτερη αυτή γενιά των σύγχρονων μεθόδων κοινωνικής δικτύωσης με βασικό εργαλείο δικτύωσης το κινητό τηλέφωνο, εισάγοντας την πρωτοπόρο για την εποχή εκείνη έννοια, "κοινωνικά ψηφιακά δίκτυα" !

Στο λινκ "Η κρυφή δικτυωμένη κάμερα του ενεργού πολίτη", προέβλεψα με ακρίβεια ότι "Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια έντονων διεργασιών και αντιπαραθέσεων, μέχρις ότου κυριαρχήσουν στις κοινωνίες τα "κοινωνικά ψηφιακά δίκτυα" της απόλυτης διαφάνειας". [...] «Οι αμέσως επόμενες γενιές κινητών τηλεφωνικών συσκευών, θα ενσωματώσουν επιπρόσθετα κάμερα λήψης κινούμενης εικόνας, GPS και άλλες "κοινωνικές" τεχνολογικές εφαρμογές. Βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο μετασχηματισμού της αναλογικής δημοκρατίας. Τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν το μετασχηματισμό του απλού κινητού τηλεφώνου σε φορητό και δικτυωμένο τερματικό της δημοκρατίας και της κοινωνικοοικονομικής υπόστασης του δικτυωμένου πολίτη όπως αυτός θα είναι ενταγμένος σε μια ψηφιοποιημένη έννομη τάξη, είναι μπροστά μας ...». Αυτούσιο το κείμενο όπως γράφτηκε το 1999 – 2000 εδώ.

Στο λινκ "Το SMS του κινητού σου έχει δύναμη" έγραφα: "Φανταστείτε ένα δικτυακό τόπο όπου θα δημοσιεύονταν σε πραγματικό χρόνο, σύντομα σχόλια , κρίσεις, καταγγελίες κ.α , όπως αυτές θα αποστέλλονταν σε πραγματικό χρόνο, με γραπτό μήνυμα από το κινητό τηλέφωνο του κάθε πολίτη. [...] "Το "αναλογικό κράτος" και η "αναλογική δημοκρατία" θα κρίνονταν on line , οι πολίτες αλλά και οι διοικούντες θα εντόπιζαν με συνοπτικές διαδικτυακές διαδικασίες που ακριβώς υπάρχει πρόβλημα και αναγκαστικά οι πάντες θα έπρατταν ανάλογα." [...] "Η έξυπνη πολιτεία έρχεται! Οι ζωντανές on line δημοκρατίες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο! Το SMS σου και το e-mail σου που θα αναρτώνται σε δικτυακούς τόπους δημόσιας πρόσβασης, θα έχει δύναμη!!!". Αυτούσιο το κείμενο όπως γράφτηκε το 1999-2000 εδώ.

Στο λινκ "Ο πολίτης ως… απειλή του δημόσιου βίου σε λανθάνουσα κατάσταση" προέβλεψα ότι «με την εξέλιξη και τη διείσδυση της τεχνολογίας, σε λίγα χρόνια οι πολίτες θα είναι σε θέση να κάνουν μαζικά, αυτό που εγώ κάνω σήμερα, αυτόνομα και εντελώς δωρεάν» [...] "Σε πέντε χρόνια το πολιτικό σύστημα θα χρειασθεί να κυνηγά μια ολόκληρη κοινωνία, η οποία θα είναι σε θέση να καταγράφει και να πραγματοποιεί στο διαδίκτυο μαζικές δημοσιοποιήσεις των κακών κείμενων της διοίκησης ως απόρροια της διαφθοράς. Σε κάνα πεντάρι χρόνια, θα έρχονται σε επαφή με πολίτες "always on"… Και σιγά - σιγά θα καταλάβουν τι σημαίνει πολίτης "always on " : - )». Αυτούσιο το κείμενο όπως γράφτηκε το 1999-2000 εδώ.

Κεντρικό σύνθημα στο homepage του κρίμα ο πολίτης ήταν το εξής: «Η κάθε αξιόποινη πράξη, η οποιαδήποτε αδικοπραξία και η όποια αδικία, απέχει ένα μόνο “κλικ” από την απόλυτη δημοσιοποίησή της. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των οργανωμένων κοινωνιών, που ο απλός πολίτης ως μονάδα και ενταγμένο μέλος της οποιασδήποτε ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας, έχει αυτοδύναμη και ανεξέλεγκτη δύναμη υποκειμενικής προβολής και δημοσίευσης των θέσεών του». Στο κάτω μέρος της σελίδας εισάγω πρώιμα τον όρο «ηλεκτρονικό δικόγραφο», με την έννοια της ηλεκτρονικής / διαδικτυακής ενσωμάτωσης στο έγγραφο, νομικών και πραγματικών ισχυρισμών, σχετικών με την υπόθεση εγγράφων, ήχου κλπ. Ήταν μάλλον ο πρώτος φάκελος δικογραφίας που ανέβηκε στο διαδίκτυο…
Το Homepage του krimaOpolitis.gr στην τελική μορφή του, δημοσιεύεται εδώ.

Τα meta-δεδομένα που δείχνουν την ημερομηνία 22/11/2000, που μπήκε ο πρώτος ψηφιακός λίθος του krimaOpolitis.gr, εδώ.

Το 2000 έκανα registration στα tripod.com και geocities.com, τις τότε υπηρεσίες free web hosting, οι servers των οποίων θα φιλοξενούσαν το krimaOpolitis.gr (σχετικό screenshot από το tripod εδώ - το geocities διέκοψε τη λειτουργία του).

Το σύνολο του ψηφιακού υλικού στην τελική του μορφή, ανέβηκε προς δημοσίευση στους servers της geocities τον Οκτώβριο του 2002 (screenshot εδώ) .

Η εφεύρεση των QR Codes που ενσωματώνουν πληροφορία URL (web address)


Το σύστημα QR code εφευρέθηκε το 1994 από την Toyota. Ο σκοπός του ήταν η παρακολούθηση των οχημάτων κατά την διαδικασία της κατασκευής τους. Σήμερα τα QR codes που περιέχουν πληροφορίες URL (web διευθύνσεων), βρίσκονται κυριολεκτικά παντού. Πάνω σε προϊόνταεκτυπωμένα σε περιοδικάσε εφημερίδες και έγγραφα, στο διαδίκτυοπάνω σε μπλουζάκιασε υπαίθριες διαφημίσεις κλπ.

Η ιδέα ήταν απλή: Η πληροφορία της web διεύθυνσης κωδικοποιείται σε κώδικα QR και στη συνέχεια το πρόγραμμα ανάγνωσης μιας συσκευής κινητού τηλεφώνου αναλαμβάνει να αποκωδικοποιήσει την πληροφορία που λαμβάνει μέσω της κάμερας και να την ανακατευθύνει στο ιντερνέτ σε μορφή URL (για την μετάβαση στο web site του προϊόντος).

Αυτή ακριβώς την ιδέα είχα το 1999, όταν ακόμη το ίντερνετ ήταν σε μορφή πρωτόγονη και τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν καν κάμερα!!! Την ιδέα ολοκλήρωσα κατά την διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, οπότε την 05/03/2001 (δυο μήνες μετά την απόλυσή μου) αιτήθηκα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) την χορήγηση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας με τίτλο “ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ (WEB) ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ”.

Με την δημοσίευση του πρότζεκτ στο ίντερνετ (το site εδώ, η πατέντα στα αγγλικά εδώ) ήρθα σε επαφή με μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, με σημαντικότερες την Ericsson και την Symbol (την οποία εξαγόρασε αργότερα η Motorola). Προχωρημένες συζητήσεις για τα δικαιώματα του διπλώματος έγιναν με την Symbol, με εκπρόσωπο της οποίας συναντήθηκα σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας, πλην όμως οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν λόγω κυρίως της απειρίας και του νεαρού τότε της ηλικίας μου (επίσης, επειδή δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να κατοχυρώσω τα δικαιώματα σε περισσότερες -πλην της Ελλάδας- χώρες). Το γεγονός αυτό σηματοδότησε την πλήρη απεμπλοκή μου από τον χώρο της πληροφορικής και την οριστική είσοδό μου στη μάχιμη δικηγορία.


Οι υποχρεώσεις ωστόσο που η μάχιμη δικηγορία δημιουργεί και το γεγονός ιδίως, ότι στο ξεκίνημα κιόλας της καριέρας μου ανέλαβα αυτόνομα υποθέσεις, μου δημιούργησαν τέτοιο πνευματικό φόρτο (κάθε φάκελος ζύγιζε πνευματικά 1 τόνο+) που δυστυχώς αμέλησα την καταβολή των ετήσιων τελών για την προστασία του διπλώματος (άρθρο 24 παρ. 2, ν. 1733/1987), έχοντας την εσφαλμένη νομικά πεποίθηση ότι θα μπορούσε να μου αναγνωριστεί (δικαστικά αν χρειαζόταν) το δικαίωμα καταβολής των τελών αναδρομικά. Το αποτέλεσμα ήταν να κηρυχτώ έκπτωτος του διπλώματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην διάταξη του άρθρου 16 του ν. 1733/1987.

Όταν αργότερα είδα την ιδέα να υλοποιείται (και) στην Ελλάδα, ήταν πλέον αργά.

Γράφει ο Θανάσης Αλαμπάσης

Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)