Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Αμετανόητοι ναζιστές

Δώστε προσοχή στα σύμβολα των εικόνων...

Ο τρόπος που αντέδρασε η ηγεσία της οργάνωσης μετά τη διπλή δολοφονία των μελών της διαψεύδει εκείνους που θεωρούν ότι το «ήπιο πρόσωπο» των στελεχών της μετά τις συλλήψεις προεικονίζει και μια μετάλλαξη προς μετριοπαθέστερες θέσεις. Είναι αλήθεια ότι μπορεί κανείς να ξεγελαστεί από τις πρόσφατες ενδυματολογικές μεταλλάξεις των χρυσαυγιτών, από την εγκατάλειψη των στρατιωτικών επιδείξεων και από τη μετατροπή των στελεχών της σε γλυκομίλητους και χαμογελαστούς πολιτευτές.

Υπάρχει, όμως, παράλληλα και το κλείσιμο του ματιού προς τους «μυημένους», με το μήνυμα ότι «δεν αλλάζουμε, παραμένουμε πιστοί στα ίδια». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ίδια η οργάνωση και τα ηγετικά της στελέχη πρόβαλαν μια ειδική φωτογραφία των δύο νεκρών συναγωνιστών τους. Στην μπλούζα του ενός διακρίνεται μια φράση που πέρασε απαρατήρητη από όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα σύμβολα του νεοναζισμού. Την κατάλαβαν, βέβαια, εκείνοι που έπρεπε. Ανάμεσα σε δυο αγριόσκυλα το σύνθημα γράφει στα γερμανικά: «Nicht schuldig» και με μικρότερα στοιχεία, από κάτω: «…im Sinne der Anklage». Αυτό σημαίνει «Αθώος …υπό την έννοια του κατηγορητηρίου». Πρόκειται για την τυποποιημένη φράση που χρησιμοποιούσαν όλοι οι κατηγορούμενοι ηγέτες του χιτλερικού κόμματος στις δίκες της Νυρεμβέργης. Αυτή χρησιμοποίησε και ο Αϊχμαν στη δική του απολογία. Το σύνθημα χρησιμοποιείται από Γερμανούς νεοναζί, για να υποδηλώνει την πίστη τους στον ναζισμό χωρίς τον κίνδυνο δίωξης. Το μπλουζάκι είναι της γερμανικής μάρκας Pit Bull που εμπορεύεται ο Παναγιώταρος.

Προβάλλοντας αυτή τη φωτογραφία με το ναζιστικό σύνθημα μετά τις δολοφονίες, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής διεκδικεί μέσω του νεκρού νέου την εμμονή στον ναζιστικό της προσανατολισμό. Ακόμα πιο ανατριχιαστικό είναι το σύμβολο που επέλεξαν οι χρυσαυγίτες για να τιμήσουν τους νεκρούς τους στο «τρισάγιο», την επομένη της δολοφονίας. Δίπλα στον γνωστό «μαίανδρο» σχημάτισαν με κεριά ένα παράξενο σχήμα που κι αυτό απευθυνόταν στους μυημένους. Πρόκειται για μια «ρούνα», σύμβολο του αρχαίου κελτικού αλφάβητου, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αποκρυφιστές του Τρίτου Ράιχ. Η συγκεκριμένη ρούνα, η οποία χρησιμοποιείται από τους σύγχρονους Γερμανούς νεοναζιστές (βλ. Margitta-Sybille Fahr, «Spirit of 88. Rechtsextreme Zeichen und Symbole, Landeszentrale für politische Bildung», Τίρινγκεν 2005, σ. 82-85), δεν ήταν τίποτα λιγότερο από το σύμβολο που έφεραν μονάδες των SA, δηλαδή των χιτλερικών Ταγμάτων Εφόδου!

Την ώρα δηλαδή που μιλάει για «καλά παιδιά» και «αδικοχαμένα παλικάρια», η ηγεσία της Χρυσής Αυγής τιμά τους νεκρούς της ως μέλη Ταγμάτων Εφόδου. Μια ανατριχιαστική ομολογία. Είναι σαν να πετάει στα μούτρα των συγγενών τους που ζήτησαν να μην υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση του φονικού ότι «Είμαστε Ναζιστές, Τιμή μας και Καμάρι μας».

Απόσπασμα από το άρθρο του Δημήτρη Ψαρά, με τίτλο "Η «στρατηγική της έντασης» και τα «άκρα». Η Χρυσή Αυγή μετά την προβοκάτσια και η μεταμφίεσή της σε θύμα και στόχο δολοφόνων.", που δημοσιεύτηκε στην Εφ.Συν. στις 6/11/13. 


Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)