Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Το στραβό καπέλο ή αλλιώς, πώς να αναγνωρίσετε το φασίστα!


Σίγουρα όλοι μας έχουμε γίνει κάποτε κάπου στη ζωή μας αυτήκοοι μάρτυρες, εκόντε-άκοντες, μιας ομιλίας ενός φασίστα. Έχετε παρατηρήσει πως τα δηλούμενα του είναι πάντα άσπρα ή μαύρα; Δηλαδή όχι "ναι μεν αλλά", "ίσως", αλλά ή το ένα ή το άλλο. Και μάλιστα με απόλυτη βεβαιότητα και σιγουριά περί το ορθόν της άποψης του ομιλούντος, αυτοπροβαλλόμενου ως το φορέα της μόνης αλήθειας την οποία δεν μπορούν να δουν οι υπόλοιποι. 
Οι φιλόσοφοι θα χαρακτηρίσουν αυτήν την στάση του φασίστα εκτός των άλλων ως μανιχαϊκή, οι ψυχολόγοι ίσως εμμονική, οι εμμονή καλλιτέχνες αντιγραφική. Ο όρος γραφικότητα είναι αισθητικό όρος. Τον χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε την ενσυνείδητη παρέκκλιση από την αντιαισθητική, την απόλυτη συμμετρία. Αν θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τι είναι γραφικότητα, παρατηρείστε αυτούς που φοράνε καπέλο. Η γραφικότητα είναι ο λόγος που βάζουν πολλοί το καπέλο τους στραβά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το βάζουν στραβά. Το βάζουν όμως. Για να σπάσουν μια συμμετρία, μια ισορροπία που παραπέμπει σ’ ακινησία, που παραπέμπει σε τελική ανάλυση… στο θάνατο. Εξ ου και τα απολύτως συμμετρικά και ισορροπημένα κυπαρίσσια στα νεκροταφεία. Δείτε απ την άλλη, το αριστούργημα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, τον Παρθενώνα. Δεν έχει ούτε μια γραμμή, οριζόντια ή καθετή, ή εντελώς ευθεία και μοιάζει σα να υπερίπταται, έτοιμο να απογειωθεί στο σύμπαν. Την γραφικότητα την απεχθάνεται και ο χριστιανισμός….απεχθάνεται κάθε τι που παρεκκλίνει από την συμμετρία και ισορροπία. Οι χριστιανοί τα θέλουν όλα ίσια, εύτακτα, ισορροπημένα. Θέλουν τα κυπαρίσσια τους! Και μιας μιλάμε για συμμετρία, να πούμε ότι αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την κομψότητα. Η κομψότητα δεν έχει σχέση ούτε με συμμετρία, ούτε με την ισορροπία. Η υπέρκομψη φύση απέχει έτη φωτός απ τη συμμετρία. Δεν υπάρχει συμμετρικός βράχος, ούτε συμμετρικό κύμα, ούτε συμμετρικό σύννεφο.

Αυτοί λοιπόν που αρνούνται να βάλουν το καπέλο τους στραβά είναι εν αμφιβολία στρυφνοί, βλοσυροί, ανέραστοι, γεμάτοι… τάξη! Ο παπάς δεν φοράει ποτέ το καλυμμαύκι του στραβά. Ούτε ο στρατιωτικός το πηλίκιο του. Ούτε ο συντηρητικός τη γραβάτα του…. Γι’ αυτό, πλησιάστε με εμπιστοσύνη όποιον φορά το καπέλο του στραβά και τη γραβάτα του άτσαλα. Είναι σίγουρα γραφικός. Δηλαδή άνθρωπος που απεχθάνεται τις ισορροπίες, τις νόρμες, την κοινόχρηστη συμπεριφορά, την τυποποίηση, την… ιεραποστολική στάση στον έρωτα. Πλησιάστε τον... αν μη τι άλλο, σίγουρα δεν είναι φασίστας που υπεραγαπά την ισορροπία, τον μανιχαϊσμό και λατρεύει πάνω απ ‘όλα και όλους, την τάξη! Εντάξει;
(σΣ.: το άρθρο περιέχει αποσπάσματα από το Βιβλίο του Β. Ραφαηλίδη "η αισθητική", εκδόσεις εικοστού πρώτου.)

Γράφει ο Δημήτριος Δημητριάδης στο greek-rechtsanwalt.blogspot.gr

Κάθε νέα ανάρτηση στο email σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτική Σχολίων

Το «Νομικά Ανάλατα» δεν έχει προς το παρόν ενεργοποιήσει καμία υπηρεσία έγκρισης ή μετριασμού σχολίων. Επίσης, έχει επιτρέψει τα ανώνυμα σχόλια. Οι επιλογές αυτές οφείλονται στην επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία κοινότητα γύρω από το ιστολόγιο, η οποία να συζητά και να έχει παλμό.

Όμως, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Κάθε σχόλιο αντιπροσωπεύει τον σχολιαστή του και μόνο, και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις αντιλήψεις του «Νομικά Ανάλατα»
- Υβριστικά, δυσφημιστικά ή άλλα παράνομα σχόλια δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά.
- Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα γίνονται ανεκτά υβριστικά σχόλια που απευθύνονται στους υπόλοιπους σχολιαστές του Ιστολογίου.
- Πέρα από τα παράνομα σχόλια, απαγορεύονται τα σχόλια που είναι σκοπίμως εκτός θέματος, άσχετα, προκλητικά και έχουν σκοπό να προκαλέσουν εκρηκτικές αντιδράσεις (Τρολ, Troll).

Το «Νομικά Ανάλατα» διατηρεί το δικαίωμα της απροειδοποίητης και αναιτιολόγητης φραγής (block) χρηστών που έχουν παραβιάσει τους όρους χρήσης.

(από τους Όρους Χρήσης)